Zielona fasola pomaga chronić przed wieloma chorobami, w tym rakiem, cukrzycą i chorobami serca, a także jest bogata w błonnik, który kontroluje apetyt i pomaga w utracie wagi, według różnych lekarzy. Dodają, że nawet niemowlęta i osoby starsze mogą zwykle jeść te ziarna, tylko trzeba uważać, jeśli ma się lub miało kamienie w moczowodach.
Przede wszystkim, podkreślają lekarze, zielona fasolka pomaga wzmocnić kości: "Jest szczególnie bogata w witaminę K, która wzmacnia kości. Dla osób starszych zielona fasolka jest doskonałą profilaktyką osteoporozy. Witamina K pomoże utrzymać prawidłową gęstość kości i wspomoże gojenie w przypadku złamanych kości."
Przy okazji, lekarze mówią, że najbardziej zbadane korzyści z zielonej fasoli to leczenie niektórych nowotworów i spowolnienie rozprzestrzeniania się komórek rakowych w całym organizmie. "Regularne spożywanie zielonej fasolki zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego i prostaty. Zawartość w nim witaminy K zmniejsza też ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka, nosa i gardła - tłumaczą lekarze.
Pomagają również zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i radzić sobie z jej objawami - jeśli jesz zieloną fasolkę lub inne rośliny strączkowe co najmniej 3 razy w tygodniu, możesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy o 35 procent
"Zielona fasolka ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że węglowodany są wchłaniane stopniowo, co pozwala uniknąć nagłych skoków lub spadków poziomu glukozy we krwi. Dla przykładu, ryż czy ziemniaki mają indeks glikemiczny około 50-85, cukier 70, a zielona fasolka tylko 20" - mówią lekarze.
Innym ważnym powodem, aby jeść to warzywo jest to, że może pomóc wypełnić cię szybciej, co pomaga schudnąć, a także spowalnia uwalnianie hormonu głodu, dodają eksperci.
"Zielona fasola pomaga chronić serce, obniża zły cholesterol i pomaga zarządzać zespołem metabolicznym, który znacznie zwiększa ryzyko udaru, zawału serca i cukrzycy" - mówią eksperci medyczni.
Reklama
Jedzenie zielonej fasoli 4 lub więcej razy w tygodniu zmniejszy ryzyko chorób serca o ponad 20 procent, mówią. Co więcej, jedząc codziennie porządną garść, można zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca aż o 38%.
Wspierają też zdrowy układ pokarmowy i chronią wyściółkę przewodu pokarmowego przed uszkodzeniami - dodają lekarze.
Lekarze podkreślają jednak, że należy być również świadomym możliwych skutków ubocznych: "Kwas szczawiowy jest obecny w większości zielonych warzyw. Może krystalizować się i tworzyć kamienie w drogach moczowych. Jedząc zieloną fasolkę, pamiętaj o piciu dużej ilości wody. A jeśli masz lub miałeś kamienie w moczowodach, pamiętaj, aby skonsultować się z lekarzem przed spożyciem zielonej fasoli."
Dodatkowo lekarze twierdzą, że istnieje mała szansa na wystąpienie alergii. Dlatego jeśli wystąpią jakiekolwiek objawy alergii, należy zaprzestać spożywania zielonej fasolki i zasięgnąć porady lekarza.
Ile więc i jak należy gotować zieloną fasolkę? W przypadku zielonej fasolki wystarczy 6-8 minut w wodzie i 5-8 minut na parze.
A dziś podam Wam również jeden z moich uwielbianych przepisów z zieloną fasolką w piekarniku. Gorąco polecam wykonanie. Przepis na zieloną fasolkę, która nadaje się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania. Serowy, chrupiący smak fasoli dodaje przyjemnego smaku do każdego dania, które wymaga dodatku. Lub jeśli po prostu chcesz spożywać więcej warzyw, są one idealną przekąską.