Naturalne domowe masło orzechowe

2022-12-15 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Naturalne domowe masło orzechowe
Czy wiesz, że naturalne masło orzechowe to nie tylko pyszna przekąska, ale także wysoce odżywczy pokarm o właściwościach zdrowotnych? Badania pokazują, że masła orzechowe mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, obniżyć ciśnienie krwi, regulować poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych.

Jest to doskonały suplement diety, który większość osób lubi jeść z kaszą, owocami, tostami i chrupkami ryżowymi. Ponieważ masło orzechowe jest doskonałym źródłem białka, sportowcy używają go do aromatyzowania twarożków i smoothies.

Niestety, większość masła orzechowego sprzedawanego w supermarkecie zawiera dodatek cukru, soli, oleju palmowego, konserwantów i innych substancji, które nie tylko są bezużyteczne, ale mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Dobra wiadomość jest taka, że możesz zrobić własne masło orzechowe w mniej niż 15 minut.

Składniki

    • niełuskane orzeszki ziemne: 500 gramów
    • olej: 2 łyżeczki (najlepiej kokosowy, z orzechów makadamia lub jakikolwiek inny olej oprócz oliwy z oliwek)
    • sól: do smaku
    • Cukier puder: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. 2. Orzechy opiekać w piekarniku przez około 10-15 minut.
  3. 3. Potem je zmielić! Możesz użyć robota kuchennego lub młynka. Zmiel na niskich obrotach, od czasu do czasu zgarniając masę orzechową, która przylega do ścianek, i ponownie zmiel, aż orzechy będą wilgotne, czyli zacznie się oddzielać olej. Jeśli masz dobry robot kuchenny lub młynek, zajmie to około 3-5 minut. Na tym etapie, aby przyspieszyć proces, dodaj olej (dosłodź lub dodaj sól do smaku, jeśli lubisz) i ucieraj jeszcze przez kilka minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  4. 4. Im dłużej będziesz ubijać, tym bardziej płynne będzie masło. Smacznego!
  5. 5. Uwaga: Bez konserwantów i sztucznych dodatków - najlepsze naturalne domowe masło orzechowe w kilka minut!
Chleb luksusowy z ziaren słonecznika
(1)
Chiński ryż smażony z jajkiem i warzywami
(1)