Czy wiesz, że naturalne masło orzechowe to nie tylko pyszna przekąska, ale także wysoce odżywczy pokarm o właściwościach zdrowotnych? Badania pokazują, że masła orzechowe mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, obniżyć ciśnienie krwi, regulować poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych.
Jest to doskonały suplement diety, który większość osób lubi jeść z kaszą, owocami, tostami i chrupkami ryżowymi. Ponieważ masło orzechowe jest doskonałym źródłem białka, sportowcy używają go do aromatyzowania twarożków i smoothies.
Niestety, większość masła orzechowego sprzedawanego w supermarkecie zawiera dodatek cukru, soli, oleju palmowego, konserwantów i innych substancji, które nie tylko są bezużyteczne, ale mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Dobra wiadomość jest taka, że możesz zrobić własne masło orzechowe w mniej niż 15 minut.