Smażony ryż z jajkiem i warzywami to dla mnie chyba główne kryterium oceny menu chińskiej restauracji. Jeśli smażony ryż z jajkiem i warzywami jest ugotowany idealnie, to reszta dań jest zazwyczaj również bardzo dobrze zrobiona. Jeśli chińska restauracja produkuje rozczarowujący smażony ryż, który, nawiasem mówiąc, jest podstawą każdej chińskiej restauracji, byłoby trochę naiwne oczekiwać bardzo dobrych standardów jakości od innych potraw. Jak widać, smażony ryż jest dla mnie bardzo ważny!!!:) Jestem pewna, że fanów ryżu jest tam więcej, więc spieszę podzielić się z Wami wszystkimi moim przepisem na ryż z jajkiem i warzywami, który z pewnością przewyższa ryż w wielu chińskich restauracjach. :)
W mojej kuchni to danie robiłam wielokrotnie. Ciągle udoskonalałam, eksperymentowałam i zmieniałam za każdym razem, gdy próbowałam, aż w końcu zdałam sobie sprawę, że jest tylko kilka podstawowych zasad, dzięki którym można zrobić w domu wspaniały smażony ryż z jajkiem i warzywami:
Ryż - Nie jest tajemnicą, że o kształcie ryżu w dużej mierze decyduje ilość zawartej w nim skrobi. Logika jest tu dość prosta - im dłuższe ziarno (ryż długoziarnisty, jaśminowy, basmati), tym mniej się sklei i będzie bardziej zwaliste ze względu na mniejszą zawartość skrobi niż ryż okrągły (ryż do sushi, ryż arborio itp.), który jest bardziej kleisty i lubi obijać się w grudkach. Krótko mówiąc, aby zrobić fantastyczny ryż smażony na sypko potrzebujemy TYLKO DŁUGIEGO RYŻU.
Drugą istotną rzeczą w przypadku ryżu jest to, że musi być zimny. Najlepiej użyć resztek ryżu, który przeleżał w lodówce przez noc. Stanie w lodówce sprawia, że ryż staje się twardszy, co znacznie zmniejsza szanse na to, że podczas gotowania zamieni się w papkę. Nie pomijaj tego kroku!
Bardzo gorąca patelnia - Podczas smażenia warzyw i ryżu należy koniecznie utrzymywać jak największy ogień, w przeciwnym razie zarówno warzywa, jak i ryż nie zaczną się od razu gotować. Powolne gotowanie na średnim ogniu sprawi, że ryż i warzywa zaczną wydzielać dużo pary, co doda niepotrzebnej wilgoci do dania i potencjalnie sklei ryż, czego bezwzględnie unikamy. Naszym celem jest sypki, zbrązowiony ryż. Polecam też użycie patelni WOK, bo ta bardzo dobrze się nagrzewa i przyrumienia ryż z każdej strony.
Dodatki smakowe - Jeśli zawsze zastanawiałeś się, co nadaje azjatyckim potrawom ten wyjątkowy smak, odpowiedź jest naprawdę prosta. Sekretem jest:
(a) sos sojowy (ważne, żeby go nie przegotować, żeby ryż nie stał się wodnisty i kleisty);
b) sos ostrygowy (jeden z kluczowych składników, który nadaje umami azjatycki smak);
c) olej sezamowy do tostów (obowiązkowo! Kup, powąchaj i w tej samej chwili zrozumiesz dlaczego. Tylko nie mieszaj go ze zwykłym olejem sezamowym!);
d) sos rybny (nie jest obowiązkowy, ale jeśli go macie, koniecznie użyjcie go zamiast soli!).
Reklama
W podanym przeze mnie przepisie ilości tych składników są przybliżone, więc koniecznie dostosujcie je do smaku. Również różne marki sosów będą miały różną intensywność, więc zawsze polecam zacząć od mniejszej ilości.
Reklama
To co najbardziej kocham w tego typu daniach z ryżem to fakt, że można do niego włożyć wszystko! Szeroki wybór warzyw od kukurydzy po kapustę, białka od krewetek po kurczaka oraz inne dodatki od ostrego sosu po prażone nerkowce czy grzyby. Wyobraźnia jest nieograniczona. Robię też ryż z jajkiem i warzywami, gdy chcę oczyścić lodówkę. Jakieś resztki warzyw? Na patelni. Resztki jajecznicy? Teraz na patelni! A może zostały kawałki bekonu z wczoraj? Wrzuć je też na patelnię! Szybkie i proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne 👌.
Answering to comment