Chiński ryż smażony z jajkiem i warzywami

2023-01-13 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Chiński ryż smażony z jajkiem i warzywami
Smażony ryż z jajkiem i warzywami to dla mnie chyba główne kryterium oceny menu chińskiej restauracji. Jeśli smażony ryż z jajkiem i warzywami jest ugotowany idealnie, to reszta dań jest zazwyczaj również bardzo dobrze zrobiona. Jeśli chińska restauracja produkuje rozczarowujący smażony ryż, który, nawiasem mówiąc, jest podstawą każdej chińskiej restauracji, byłoby trochę naiwne oczekiwać bardzo dobrych standardów jakości od innych potraw. Jak widać, smażony ryż jest dla mnie bardzo ważny!!!:) Jestem pewna, że fanów ryżu jest tam więcej, więc spieszę podzielić się z Wami wszystkimi moim przepisem na ryż z jajkiem i warzywami, który z pewnością przewyższa ryż w wielu chińskich restauracjach. :)

W mojej kuchni to danie robiłam wielokrotnie. Ciągle udoskonalałam, eksperymentowałam i zmieniałam za każdym razem, gdy próbowałam, aż w końcu zdałam sobie sprawę, że jest tylko kilka podstawowych zasad, dzięki którym można zrobić w domu wspaniały smażony ryż z jajkiem i warzywami:

Ryż - Nie jest tajemnicą, że o kształcie ryżu w dużej mierze decyduje ilość zawartej w nim skrobi. Logika jest tu dość prosta - im dłuższe ziarno (ryż długoziarnisty, jaśminowy, basmati), tym mniej się sklei i będzie bardziej zwaliste ze względu na mniejszą zawartość skrobi niż ryż okrągły (ryż do sushi, ryż arborio itp.), który jest bardziej kleisty i lubi obijać się w grudkach. Krótko mówiąc, aby zrobić fantastyczny ryż smażony na sypko potrzebujemy TYLKO DŁUGIEGO RYŻU.

Drugą istotną rzeczą w przypadku ryżu jest to, że musi być zimny. Najlepiej użyć resztek ryżu, który przeleżał w lodówce przez noc. Stanie w lodówce sprawia, że ryż staje się twardszy, co znacznie zmniejsza szanse na to, że podczas gotowania zamieni się w papkę. Nie pomijaj tego kroku!

Bardzo gorąca patelnia - Podczas smażenia warzyw i ryżu należy koniecznie utrzymywać jak największy ogień, w przeciwnym razie zarówno warzywa, jak i ryż nie zaczną się od razu gotować. Powolne gotowanie na średnim ogniu sprawi, że ryż i warzywa zaczną wydzielać dużo pary, co doda niepotrzebnej wilgoci do dania i potencjalnie sklei ryż, czego bezwzględnie unikamy. Naszym celem jest sypki, zbrązowiony ryż. Polecam też użycie patelni WOK, bo ta bardzo dobrze się nagrzewa i przyrumienia ryż z każdej strony.

Dodatki smakowe - Jeśli zawsze zastanawiałeś się, co nadaje azjatyckim potrawom ten wyjątkowy smak, odpowiedź jest naprawdę prosta. Sekretem jest: 
(a) sos sojowy (ważne, żeby go nie przegotować, żeby ryż nie stał się wodnisty i kleisty); 
b) sos ostrygowy (jeden z kluczowych składników, który nadaje umami azjatycki smak); 
c) olej sezamowy do tostów (obowiązkowo! Kup, powąchaj i w tej samej chwili zrozumiesz dlaczego. Tylko nie mieszaj go ze zwykłym olejem sezamowym!); 
d) sos rybny (nie jest obowiązkowy, ale jeśli go macie, koniecznie użyjcie go zamiast soli!). 
Reklama
Ad Placeholder

W podanym przeze mnie przepisie ilości tych składników są przybliżone, więc koniecznie dostosujcie je do smaku. Również różne marki sosów będą miały różną intensywność, więc zawsze polecam zacząć od mniejszej ilości.
Reklama
Ad Placeholder

To co najbardziej kocham w tego typu daniach z ryżem to fakt, że można do niego włożyć wszystko! Szeroki wybór warzyw od kukurydzy po kapustę, białka od krewetek po kurczaka oraz inne dodatki od ostrego sosu po prażone nerkowce czy grzyby. Wyobraźnia jest nieograniczona. Robię też ryż z jajkiem i warzywami, gdy chcę oczyścić lodówkę. Jakieś resztki warzyw? Na patelni. Resztki jajecznicy? Teraz na patelni! A może zostały kawałki bekonu z wczoraj? Wrzuć je też na patelnię! Szybkie i proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne 👌.

Składniki

    • niegotowany ryż długoziarnisty: 300 gramów (jaśminowy lub basmati)
    • masło: 1 łyżka
    • Jaja: 3
    • olej
    • marchew: 2 średniej wielkości
    • Cebula: 1 średnia cebula
    • mrożony groszek: 80 gramów
    • czosnek: 4 ząbki
    • posiekane liście cebuli
    • sól (lub sos rybny)
    • olej sezamowy do tostów: 1-2 łyżeczki
    • Sos ostrygowy: 2-3 łyżeczki
    • sos sojowy: 2-4 łyżki stołowe

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw ugotuj ryż w proporcji 2:1. W tym przypadku 300 gramów ryżu i około 600 gramów wody (bez soli).
  2. 2. Schłodzony ryż przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc, aby stężał.
  3. 3. Następnego dnia zbieramy wszystkie składniki, które będą nam potrzebne do dalszej produkcji.
  4. 4. Na rozgrzanej patelni umieścić masło, wbić jajka i dodać szczyptę soli. Podczas smażenia stale mieszać, aby rozbić jajka na małe kawałki.
  5. 5. Jajka sadzone przenieść z patelni na talerz.
  6. 6. Następnie dodajemy na patelnię olej (najlepiej więcej, żeby starczyło na ryż) i bardzo dobrze podgrzewamy.
  7. 7. Gdy patelnia jest już w pełni rozgrzana, dodajemy cebulę i marchewkę i gotujemy na dużym ogniu przez kilka minut, aż zaczną się barwić.
  8. 8. Dodać mrożony groszek i wcisnąć czosnek. Smaż jeszcze kilka minut, aż zacznie się brązowić.
  9. 9. Następnie dodajemy ryż i mieszamy, aby usunąć ewentualne grudki. Tosty na dużym ogniu przez kilka minut.
  10. 10. Dodać jajka, liście cebuli, olej sezamowy z tostów, sos ostrygowy i soję. Bardzo dobrze wymieszać. Jeśli brakuje słoności, dodajemy soi lub soli, a jeszcze lepiej sosu rybnego.
  11. 11. Podawać i smakować!

Answering to comment

Chleb luksusowy z ziaren słonecznika
(1)