Babeczki z mchu - zielone babeczki z mascarpone i kremem nugatowym

2022-12-19 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Babeczki z mchu - zielone babeczki z mascarpone i kremem nugatowym
Zielone i bardzo ładne babeczki z mchu rozświetlą Państwa świąteczny stół. Idealnie nadają się na Wielkanoc. Babeczki są nie tylko piękne i smaczne, ale również naturalne i bez dodatkowych barwników. Tak więc matki, które nie dbają o to, co jedzą ich dzieci, mogą z pełnym przekonaniem dopingować swoich małych milusińskich. Ja sam jestem zwolennikiem naturalności w miarę możliwości. Z tego samego powodu wybrałam krem orzechowy, który był jak najzdrowszy, z mniejszą ilością cukru i bez uwodornionych tłuszczów. Proszę więc spróbować zrobić własne. 

Z podanych przeze mnie ilości składników powstaje 12 babeczek.

Składniki

    Do babeczek:
    • mąka: 200 gramów
    • cukier: 100 gramów
    • Proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
    • cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    • Jaja: 2
    • roztopione masło: 3 łyżki stołowe
    • Kefir: 140 mililitrów (maślanka)
    Na biszkopt z mchu (okruchy zostawić na następny raz):
    • Świeży szpinak: 90 gramów
    • cukier: 120 gramów
    • Jaja: 1 (duże)
    • roztopione masło: 3 łyżki stołowe (lub olej kokosowy)
    • mąka: 160 gramów
    • Proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
    • cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    • Sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
    • sól: szczypta
    Na krem:
    • Mascarpone: 250 gramów
    • krem nugatowy: 200 gramów (użyłam niemieckiego Schneekoppe z mniejszą ilością cukru)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie babeczek: Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Przesiać.
  2. 2. Ubić cukier i cukier waniliowy z jajkami.
  3. 3. Do masy jajecznej dodać kefir i roztopione masło.
  4. 4. Do powstałej masy dodać suche składniki i wymieszać. Ciasto stanie się płynne.
  5. 5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. 6. Rozdzielić ciasto równomiernie pomiędzy 12 foremek do babeczek i piec przez około 25-30 minut. Babeczki urosną i staną się twarde. Nie przesadzać z pieczeniem.
  7. 7. Wykonanie bisque z mchu: Rozetrzeć szpinak na papkę. Używać blendera.
  8. 8. Ubić jajka z cukrem do uzyskania piany.
  9. 9. Do jajek dodać szpinak, roztopione masło lub olej kokosowy i sok z cytryny.
  10. 10. Do powstałej masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
  11. 11. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza, przelać ciasto do naczynia do pieczenia i piec około 40-50 minut.
  12. 12. Sprawdzić gotowość do spożycia za pomocą drewnianego szpikulca.
  13. 13. Upieczony biszkopt ostudzić i zmielić na okruchy. Taka ilość wystarcza na kilka pokoleń. Niewykorzystane okruchy umieścić w szczelnie zamkniętej torebce do zamrażania i przechowywać w zamrażarce.
  14. 14. aWykonanie kremu: Wymieszać łyżką mascarpone w temperaturze pokojowej z kilkoma łyżkami kremu orzechowego. Nie ubijać śmietany mikserem. Wziąć krem i zrobić go według własnego smaku. Pozostały krem orzechowy wykorzystać do nadzienia.
  15. 15. Kubeczki: Wyciąć kwadrat na środku babeczki. Wyjąć środek.
  16. 16. Dodać łyżeczkę kremu nugatowego i wypełnić po wierzchu kremem mascarpone. Na wierzchu rozsmarować również krem mascarpone i nugat.
  17. 17. Posypać babeczki zielonymi okruchami i udekorować według uznania.
Babeczki z mchu - zielone babeczki z mascarpone i kremem nugatowym
Puszysta babka parzona
(6)
Jagodowe cupcakes - babeczki
(1)
Muffinki z truskawkami
(1)
Muffiny z parmezanem
(1)
"Muffiny" z rabarbarem i żurawiną
(1)
Babeczki z masłem orzechowym i dżemem
(1)
Muffiny z czekoladą w środku
(2)