Muffin w ciemnym kolorze o smaku kawy, doskonale komponuje się z białą, delikatną, puszystą bitą śmietaną. Dodatek borówek amerykańskich wspaniale się komponuje z całością. Bardzo smakuje z kubkiem kawy :)
Składniki
Ciasto:
kawa mielina: 5 łyżek
woda: 0,5 szklanki wrzącej wody
masła w temp. pokojowej: 150 gramów
cukier pudru: 1 szklanka
jajka - 2
mąka pszenna: 1,5 szklanki
soda oczyszczona: 1,5 łyżeczki
sól: 0,5 łyżeczki
jogurt grecki- 2 czubate łyżki
Bita śmietana:
śmietanka 30 % - 500 mililitrów
cukier pudru: 4 łyżki
żelatyny: 1 łyżeczka
woda: 3 łyżki
Do dekoracji:
borówki amerykańskie: około 72
drobno mielona kawa: 2 łyżki
Wykonanie przepisu
1. Na początku zaparzamy kawę przez filtr: 3 łyżki kawy zalewamy wrzącą wodą (0,5 szklanki)- zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Dalej wszystkie sypkie składniki tj. mąka, soda, sól i 2 łyżki kawy mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Masło trzemy z cukrem do białości i dodajemy jajka i dalej ucieramy.
4. Stopniowo dodajemy sypkie składniki na przemian z jogurtem i naparem kawy, trzemy do uzyskania jednolitej masy.
5. W formie na muffiny (2 formy po 12 zagłębień) umieszczamy papierowe papilotki i lejemy ciasto do połowy ich wysokości.
6. Stawimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyciągamy z piekarnia i stawimy do ostygnięcia.
7. W małym garnuszku umieszczamy 1 łyżeczkę żelatyny i 3 łyżki wody, grzejemy, cały czas mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Stawimy do ostygnięcia (ale musi zachować płynną konsystencję).
8. Robimy bitą śmietanę: dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, a gdy staje się sztywniejsza dodajemy cukier puder po jednej łyżce i dalej chwilę ubijamy. Stopniowo lejemy żelatynę nie przerywając ubijania.
9. Masę przekładami do rękawa cukierniczego i nakładami na muffiny. Posypujemy drobno zmieloną kawą przy pomocy sitka. Kładziemy po 3 borówki na 1 muffinę (w bitą śmietanę). Chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. Smacznego !