Kawowe muffiny z bitą śmietaną

2020-02-18 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kawowe muffiny z bitą śmietaną
Muffin w ciemnym kolorze o smaku kawy, doskonale komponuje się z białą, delikatną, puszystą bitą śmietaną. Dodatek borówek amerykańskich wspaniale się komponuje z całością. Bardzo smakuje z kubkiem kawy :)

Składniki

    Ciasto:
    • kawa mielina: 5 łyżek 
    • woda: 0,5 szklanki wrzącej wody
    • masła w temp. pokojowej: 150 gramów 
    • cukier pudru: 1 szklanka 
    • jajka - 2
    • mąka pszenna: 1,5 szklanki 
    • soda oczyszczona: 1,5 łyżeczki 
    • sól: 0,5 łyżeczki
    • jogurt grecki- 2 czubate łyżki 
    Bita śmietana:
    • śmietanka 30 % - 500 mililitrów 
    • cukier pudru: 4 łyżki 
    • żelatyny: 1 łyżeczka 
    • woda: 3 łyżki
    Do dekoracji:
    • borówki amerykańskie: około 72
    • drobno mielona kawa: 2 łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku zaparzamy kawę przez filtr: 3 łyżki kawy zalewamy wrzącą wodą (0,5 szklanki)- zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  2. 2. Dalej wszystkie sypkie składniki tj. mąka, soda, sól i 2 łyżki kawy mieszamy w osobnym naczyniu.
  3. 3. Masło trzemy z cukrem do białości i dodajemy jajka i dalej ucieramy.
  4. 4. Stopniowo dodajemy sypkie składniki na przemian z jogurtem i naparem kawy, trzemy do uzyskania jednolitej masy.
  5. 5. W formie na muffiny (2 formy po 12 zagłębień) umieszczamy papierowe papilotki i lejemy ciasto do połowy ich wysokości.
  6. 6. Stawimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyciągamy z piekarnia i stawimy do ostygnięcia.
  7. 7. W małym garnuszku umieszczamy 1 łyżeczkę żelatyny i 3 łyżki wody, grzejemy, cały czas mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Stawimy do ostygnięcia (ale musi zachować płynną konsystencję).
  8. 8. Robimy bitą śmietanę: dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, a gdy staje się sztywniejsza dodajemy cukier puder po jednej łyżce i dalej chwilę ubijamy. Stopniowo lejemy żelatynę nie przerywając ubijania.
  9. 9. Masę przekładami do rękawa cukierniczego i nakładami na muffiny. Posypujemy drobno zmieloną kawą przy pomocy sitka. Kładziemy po 3 borówki na 1 muffinę (w bitą śmietanę). Chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. Smacznego !
Kawowe muffiny z bitą śmietaną
Kawowe muffiny z bitą śmietaną
Klasyczna babka cytrynowa, z nutą wanilii
(1)
Muffinki bananowe Sophie Dahl
(1)
Marchewkowe muffinki w kremowych czapeczkach
(1)
Muffiny bananowe z kokosem, cynamonem i czekoladą
(1)
Muffiny z czekoladą w środku
(2)
Pełnoziarniste muffinki marchewkowe
(1)
Proste Keks Domowy - Najlepszy i najsmaczniejsze
(1)