Wspaniałe „Muffiny” z słodko-kwaśnym przysmakiem i bardzo już pyszne. Rabarbar i żurawina fantastyczne komponują między sobą.
Składniki
cukru białego: 1 szklanka
olej słonecznikowy: 1/3 szklanki
jajka: 1
cukier waniliowy: 1 łyżeczka
maślanki: 1 szklanka
rabarbaru: 170 gramów
suszona żurawina: połowę szklanki
mąka pszenna: 2 szklanki i 3 łyżki
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
soda oczyszczona: 1 łyżeczka
otręby pszenne: połowę szklanki
Wykonanie przepisu
1. Na początku nastawiamy rozgrzewać się piekarnik na 200 stopni.
2. Następnie w misce łączymy razem szklankę cukru, 1/3 szklanki oleju, łyżeczkę cukru waniliowego, jajko i szklankę maślanki.
3. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki rabarbar oraz dodajemy połowę szklanki suszonej żurawiny.
4. Dalej w drugiej misce mieszamy 2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej, łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i pół szklanki otęrbów pszennych.
5. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy i napełniamy papilotki do 3/4.
6. Na zakończenie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut. Smacznego!