Pumpkin cinnamon rolls - Dyniowe bułeczki cynamonowe

2022-12-20 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pumpkin cinnamon rolls - Dyniowe bułeczki cynamonowe
Czy tylko ja uwielbiam zapach cynamonu? Dla mnie wywołuje nostalgiczne, rozgrzewające i bardzo dobre wspomnienia... Aby przypomnieć sobie ten cynamonowy zapach, upiekłam fantastyczne dyniowe bułeczki cynamonowe. Te dyniowe bułeczki cynamonowe to jedne z najsmaczniejszych bułeczek, jakie kiedykolwiek robiłam, a może nawet najsmaczniejsze. Jestem pewna, że Państwo też je pokochają. Krótko mówiąc, jest to przepis, który zasługuje na wszelkie pochwały. Dlatego polecam nie czekać i zacząć je robić już teraz! :)

Wskazówka: Aby zrobić dyniowe piure, należy pokroić dynię w plastry, usunąć z niej wnętrze i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45-60 minut. Po upieczeniu dyni, usunąć skórkę i zmielić ją za pomocą robota kuchennego. Dynia może być przechowywana w lodówce przez około 7 dni.

Z podanych ilości składników wychodzi 12-14 muffinek.

Składniki

    Na ciasto:
    • mąka: 515 gramów (+ trochę do wałkowania)
    • cukier brązowy: 60g baran
    • purée z dyni: 150 gramów
    • masło o temperaturze pokojowej: 60 gramów
    • jajka: 2
    • mleko: 180 mililitrów
    • suche drożdże: 10 gramów
    • sól: 0,5 łyżeczki
    • Domowa przyprawa do dyni: 1 łyżka.
    Do środka:
    Glazura:
    • Serek śmietankowy o temperaturze pokojowej: 120 gramów
    • cukier puder: 85 gramów
    • Mleko: ~30 mililitrów (ilość zależy od konsystencji lukru, jaki Państwo chcą uzyskać)
    • Domowa przyprawa do dyni: ćwierć do pół łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw podgrzać mleko w małej misce (mleko powinno być przyjemnie ciepłe, gdy włoży się do niego palec).
  2. 2. Dodać łyżkę cukru i suche drożdże. Wymieszać i pozostawić do spienienia, co trwa około 5-10 minut.
  3. 3. Następnie w innej misce lub w robocie kuchennym (z założonym hakiem do wyrabiania ciasta) połączyć mąkę, pozostały cukier, sól i przyprawę do dyni.
  4. 4. Następnie dodać masło, puree z dyni, jajka i ponownie zmiksować.
  5. 5. Następnie wlać mleko i mieszankę drożdży. Wymieszać i wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie przez około 7-10 minut.
  6. 6. Dużą miskę posmarować odrobiną oleju, włożyć ciasto, przykryć folią, przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1-2 godzin).
  7. 7. Gdy ciasto wyrośnie, przygotować nadzienie: roztopić masło i w innej misce wymieszać cukier i przyprawy.
  8. 8. Dobrze posypać mąką blat roboczy. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x56 centymetrów. Zetrzeć mąkę z wierzchu, posmarować masłem i posypać cukrem pudrem.
  9. 9. Ostrożnie rozwałkować ciasto tak, aby powstał wałek o długości 56 centymetrów. Pokroić na 12-14 równych części.
  10. 10. Ostrożnie rozwałkować ciasto i uformować wałek o długości 56 cm. Pokroić na 12-14 równych kawałków.
  11. 11. Przykryć formę tą samą folią, której użyto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w domu na około 30-45 minut.
  12. 12. Piec frytki w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 18-20 minut (na ustawieniu bryza).
  13. 13. Podczas gdy bułeczki cynamonowe stygną, przygotować lukier: w misce miksera elektrycznego ubić serek śmietankowy.
  14. 14. Następnie dodać cukier puder i przyprawy i ponownie ubić.
  15. 15. Następnie dodawać po trochu mleko i ubijać aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  16. 16. Bułeczki skropić lub posmarować przygotowanym lukrem. Smacznego!
Drożdżówki z chałwą
(1)
Delikatne bułeczki z cynamonem i orzechami
(1)
Wegańska chałka
(2)
Drożdżówki z czekoladą
(1)