Sernik który zawsze udaje się ! Sernik z kruchym ciastem w sam raz dla sernikowych łasuchów. Robi się go łatwo, szybko i przyjemnie, a do tego wychodzi wielka blacha sernika. Czego chcieć więcej ? :)
Składniki
Ciasto kruche:
mąka : 3 szklanki
cukier pudru: 150 gramów
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
cukier waniliowy
margaryn: 250 gramów
żółtka: 4
Masa serowa:
margaryna: 250 gramów
cukier: 1 szklanka
jajka: 4
zmielony twaróg: 1 kilogram
olejek waniliowy
mąka ziemniaczana : 2 łyżki
Wykonanie przepisu
1. Ciasto: Na początku mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodowce przez 30 minut.
2. Masa serowa: Margarynę rozcieramy z cukrem na jasny puch, dodajemy po jednym całym jajku. Dalej ucieramy i dodajemy stopniowo twaróg. Dodajemy olej i mąkę ziemniaczaną.
3. Formę o wymiarach 37x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ścieramy na tarce na grubych oczkach i rozsypujemy aby pokryło dno formy. Na to wlewamy masę serową. Na masę serową rozcieramy drugą część ciasta.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Studzimy w formie. Smacznego !