1. Na początku posiekamy orzechy - część drobno, część średnio. Jeżeli chcecie wydobyć smak - poprawcie je przez 3 minuty na suchej patelnie.
2. Następnie jabłka i marchewkę obieramy ze skórki, trzemy na tarce na dużych oczkach.
Reklama
3. Przygotowujemy rodzynki, żurawinę, siemię.
4. Mielimy jeżeli macie w całości - młynkiem do mielenia kawy lub czymś innym.
5. Dalej do dużej miski sypiemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę, sól, płatki owsiane, cynamon (nieobowiązkowo) i siemię, mieszamy.
6. Sypiemy cukier, mieszamy.
7. Następnie dodajemy bakalie, ponownie mieszamy.
8. Potem wrzucamy starte jabłka i marchewkę, lejemy mleko, wbijamy jaja, wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
9. Jeżeli płyny nie zebrały całej suchej masy wbijamy jeszcze jedno jajo lub dolewamy odrobinę mleka.
10. Następnie blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
11. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni temperatury.
12. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie.
13. Ciasto zaraz po upieczeniu można wyjąć na blat, ostudzić do temperatury pokojowej.
14. Na zakończenie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem lub oliwą, udekorujemy ciasto, posypujemy bakaliami. Trzymamy przykryte lnianą ściereczką lub ewentualnie folią aluminiową. Smacznego!