Bardzo zdrowe ciasto wysokobłonnikowe

2020-03-14 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Bardzo zdrowe ciasto wysokobłonnikowe
To jest przepis na zdrową wersja słodyczy, która jest także sycące i wilgotne. Są bardziej smaczniejsze na drugi dzień po upieczeniu. 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • mąka orkiszowa: 2 szklanki
    • jajka: 2
    • mleka: 1 szklanka - 250 ml
    • jabłka: 2 duże soczyste
    • średnie marchewki: 2 
    • orzechów: 100 gramów 
    • płatki owsiane: 0,5 szklanki
    • rodzynki: 50 gramów 
    • zmielone siemię lniane: 100 gramów
    • suszona żurawina: 50 gramów 
    • brązowy cukier: 1 szklanka
    • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 
    • cynamon: 0,5 - 1 płaska łyżeczka  (nieobowiązkowo)
    • soda: 1 łyżeczka 
    • sól: szczypta
    Polewa:
    • gorzka czekolada: 60 gramów 
    • olej lub oliwa lub masło extra: 1 łyżeczka 
    • ulubione bakalie

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku posiekamy orzechy - część drobno, część średnio. Jeżeli chcecie wydobyć smak - poprawcie je przez 3 minuty na suchej patelnie.
  2. posiekane orzechy
  3. 2. Następnie jabłka i marchewkę obieramy ze skórki, trzemy na tarce na dużych oczkach.
  4. tarte jabłka i marchew
    Reklama
  5. 3. Przygotowujemy rodzynki, żurawinę, siemię.
  6. rodzynki, żurawinę i siemię w misce
  7. 4. Mielimy jeżeli macie w całości - młynkiem do mielenia kawy lub czymś innym.
  8. mielone rodzynki, żurawina i siemię
  9. 5. Dalej do dużej miski sypiemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę, sól, płatki owsiane, cynamon (nieobowiązkowo) i siemię, mieszamy.
  10. składniki w misce do ciasta zdrowego
  11. 6. Sypiemy cukier, mieszamy.
  12. mielone składniki z cukrem
  13. 7. Następnie dodajemy bakalie, ponownie mieszamy.
  14. bakalie z składnikami do ciasta
  15. 8. Potem wrzucamy starte jabłka i marchewkę, lejemy mleko, wbijamy jaja, wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
  16. jabłka i marchewka razem ze składnikami do ciasta
  17. 9. Jeżeli płyny nie zebrały całej suchej masy wbijamy jeszcze jedno jajo lub dolewamy odrobinę mleka.
  18. składniki mieszane z jajkiem lub mlekiem
  19. 10. Następnie blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
  20. ciasto wyłożone na blaszkę
  21. 11. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni temperatury.
  22. 12. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie.
  23. 13. Ciasto zaraz po upieczeniu można wyjąć na blat, ostudzić do temperatury pokojowej.
  24. 14. Na zakończenie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem lub oliwą, udekorujemy ciasto, posypujemy bakaliami. Trzymamy przykryte lnianą ściereczką lub ewentualnie folią aluminiową. Smacznego!
Bardzo zdrowe ciasto wysokobłonnikowe
Bardzo zdrowe ciasto wysokobłonnikowe
Bardzo zdrowe ciasto wysokobłonnikowe
Tropikalny sernik na zimno z bananami
(1)
Tort - Ciasto z musem lustrzanym
(1)
Ciasto / torcik Malinowa Chmurka - najlepszy przepis
(1)
Ciasto Euforia
(1)
Ciasto z gotową masą makową
(2)
Piernik z jabłkami
(1)
Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
(19)
Wielkopostne (wegańskie) ciasto Pancho
(2)
Puszysta babka parzona
(6)