To jest przepis na zdrową wersja słodyczy, która jest także sycące i wilgotne. Są bardziej smaczniejsze na drugi dzień po upieczeniu.
Składniki
mąka orkiszowa: 2 szklanki
jajka: 2
mleka: 1 szklanka - 250 ml
jabłka: 2 duże soczyste
średnie marchewki: 2
orzechów: 100 gramów
płatki owsiane: 0,5 szklanki
rodzynki: 50 gramów
zmielone siemię lniane: 100 gramów
suszona żurawina: 50 gramów
brązowy cukier: 1 szklanka
proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
cynamon: 0,5 - 1 płaska łyżeczka (nieobowiązkowo)
soda: 1 łyżeczka
sól: szczypta
Polewa:
gorzka czekolada: 60 gramów
olej lub oliwa lub masło extra: 1 łyżeczka
ulubione bakalie
Wykonanie przepisu
1. Na początku posiekamy orzechy - część drobno, część średnio. Jeżeli chcecie wydobyć smak - poprawcie je przez 3 minuty na suchej patelnie.
2. Następnie jabłka i marchewkę obieramy ze skórki, trzemy na tarce na dużych oczkach.
3. Przygotowujemy rodzynki, żurawinę, siemię.
4. Mielimy jeżeli macie w całości - młynkiem do mielenia kawy lub czymś innym.
5. Dalej do dużej miski sypiemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę, sól, płatki owsiane, cynamon (nieobowiązkowo) i siemię, mieszamy.
6. Sypiemy cukier, mieszamy.
7. Następnie dodajemy bakalie, ponownie mieszamy.
8. Potem wrzucamy starte jabłka i marchewkę, lejemy mleko, wbijamy jaja, wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
9. Jeżeli płyny nie zebrały całej suchej masy wbijamy jeszcze jedno jajo lub dolewamy odrobinę mleka.
10. Następnie blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
11. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni temperatury.
12. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie.
13. Ciasto zaraz po upieczeniu można wyjąć na blat, ostudzić do temperatury pokojowej.
14. Na zakończenie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem lub oliwą, udekorujemy ciasto, posypujemy bakaliami. Trzymamy przykryte lnianą ściereczką lub ewentualnie folią aluminiową. Smacznego!