Szarlotka sypana z semoliną

2024-07-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Szarlotka sypana z semoliną
Szarlotka sypana z semoliną to szybki i nietypowy sposób na przygotowanie tradycyjnego polskiego deseru. Wersja z kaszą manną dodaje ciastu ciekawej tekstury oraz delikatności. Jabłka, główny składnik tego ciasta, są bogate w błonnik, który pomaga w trawieniu oraz witaminy, wspierające odporność.

Alternatywy składników:

Można użyć masła roślinnego zamiast masła tradycyjnego, aby przepis był odpowiedni dla wegan.

Korzyści zdrowotne i wady:

Jabłka są zdrowe, ale ciasto jest dość kaloryczne przez dodatek cukru i masła.

Kalorie:
Całkowita wartość kaloryczna ciasta wynosi około 4000 kcal.

Szarlotka sypana z semoliną to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie proste, ale efektowne desery. Idealnie sprawdzi się na różne okazje, łącząc w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym twistem.

Składniki

    • Kasza manna: 2 szklanki
    • Mąka pszenna: 2 szklanki
    • Proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    • Cukier: 1 ¾ szklanki + 3 łyżki
    • Jabłka kwaśne (Szara Reneta): 2,5 kg
    • Cynamon: 2 łyżeczki
    • Masło: 200g

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Jabłka umyj, zetrzyj, dodaj cukier i cynamon.
  2. 2. Wymieszaj składniki sypkie, podziel na trzy części.
  3. 3. W formie układaj warstwy: suchych składników, jabłek, na koniec pokryj masłem.
  4. 4. Piecz w 180°C około godziny.
Szarlotka Krysi
(1)
Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym
(1)
Szarlotka z różową pianką
(1)
Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami
(1)
Szarlotka królewska Krysi
(1)
Domowa szarlotka z budyniem
(1)