Szarlotka z cynamonem dla wspaniałego smaku

2023-05-15 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Szarlotka z cynamonem dla wspaniałego smaku
W kuchni mam teraz torbę pełną jabłek, na półce kilka paczek mąki, a w lodówce kilka słoików kwaśnej śmietany, jogurtu, kremu i ogromną butelkę mleka. Postaram się upiec jak najwięcej różnych, ciekawych lub lubianych wypieków dla mojej rodziny. Naprawdę fajnie będzie się podzielić z Wami wszystkimi udanymi przepisami!

Pierwszy przepis na tydzień jabłkowy jest idealny Możecie zapytać dlaczego, przecież to dość prosta szarlotka. Niestety dla mnie osobiście nie jest nadzwyczajna, a do tego bardzo droga i wręcz historyczna. Jest to pierwsza szarlotka jaką w życiu upiekłam! Nauczyła mnie go była nauczycielka i wychowawczyni ponad 15 lat temu (teraz nawet nie pamiętam dokładnie, pewnie około 18 lat temu). Było to pierwsze ciasto, które upiekłam w domu moich rodziców i dostałam bardzo dobre opinie. Tak się składa, że to właśnie od tego ciasta zaczęła się moja wielka miłość do ciast, słodyczy i deserów. To od tego ciasta zaczęłam poznawać tajniki pieczenia i miałam odwagę próbować innych wypieków, a potem ciast drożdżowych i innych ciast. To właśnie to ciasto zmieniło podejście mojego męża do wypieków i uczyniło z niego "cukrowego maniaka" (pewnie nie ma tu nic dobrego). Dlatego jest ono dla mnie tak wyjątkowe.

Przez jakiś czas nie robiłam tego ciasta. Właściwie to nawet zgubiłam i nieco zapomniałam przepis. Tym razem więc odtworzyłam jego przepis, a ono upiekło się idealnie i było wyjątkowo smaczne. Nawet moja siostra, która nie przepada za pieczonymi jabłkami czy szarlotkami, błyskawicznie zjadła kilka pierwszych kawałków ciasta. Uznała, że jest wspaniałe i postanowiła sama spróbować.

Smak. Wilgotna, miękka, puszysta, bardzo smaczna szarlotka z nutą cynamonu. Nie za słodka, fantastyczny smak i konsystencja.

Co zrobiłabym inaczej następnym razem. Na pewno nic bym nie zmieniła. Dla mnie jest najlepsza.

Składniki

    • mąka: 1,5 szklanki (1 szklanka - 250 mililitrów)
    • cukier: 1 filiżanka
    • roztopione masło: 250 gramów
    • jajka: 5
    • Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    • jabłka: 10 (małe)
    • Cynamon: trochę
    • Cukier puder: trochę

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Zacznij od wymieszania mąki z proszkiem do pieczenia. Roztopić masło i lekko przestudzić.
  2. 2. Ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się biała. Dodać masło i wymieszać.
  3. 3. Dodać mąkę i dobrze ubić.
  4. 4. Następnie natłuścić (odrobiną masła) i oprószyć mąką formę do pieczenia o wymiarach 28 × 23 cm. Obierz jabłka i pokrój je w plasterki.
  5. 5. Wlać połowę ciasta do formy, równomiernie rozłożyć pokrojone jabłka i nałożyć pozostałe ciasto. Posypać cynamonem.
  6. 6. Następnie piec przez około 40-45 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (lub do momentu, gdy drewniany szpikulec włożony w środek ciasta będzie całkowicie suchy).
  7. 7. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!
  8. 8. Uwaga: Znalazłam na YouTube inny przepis na bardzo smaczne jabłkowe ciasto cynamonowe, które spodobało się naszej rodzinie. Jeśli jesteście zainteresowani zrobieniem go również, zamieściłam filmik na końcu tego postu.


Szarlotka królewska Krysi
(1)
Szarlotka z różową pianką
(1)
Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym
(1)
Prosta szarlotka kokosowa
(1)
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu
(1)