Jedne z najbardziej ulubionych przepisów na oponki. Niezwykle przygotowane puszyste oponki, delikatne i jeszcze i pyszne. Fantastyczne połączenie drożdżow i twarogu.
Składniki
mąka pszenna tortowa: 3,5 szklanki
twaróg półtłusty (tylko takiego w kostkach, absolutnie nie z wiaderka!): 300 gramów
mleka w temp. ciała: ⅓ szklanki
drożdży: 30 gramów
cukier: 3 łyżki
cukier waniliowy: 2 płaskie łyżki
jajka: 2
żółtko: 1
stopione i schłodzone masło: 1 łyżka
olej
sól: szczypta
Dodatkowo:
olej do smażenia: ~ 0,7 litra
cukier puder do posypania
Wykonanie przepisu
1. Na początku musimy drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki, odstawić w ciepłe miejsce do ruszenia.
2. Następnie mąkę przesiać z solą i cukrem waniliowym, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony przez maszynkę twaróg.
3. Dalej jaja i żółtko ubić na piankę razem z cukrem kryształem - na najszybszych obrotach miksera.
4. Następnie do mąki, soli i twarogu dodać masę jajeczną, tłuszcz oraz podrośnięty rozczyn, zagnieść lekko lepkie ciasto - jeżeli jest bardzo mocno kleista podsypać odrobiną mąki, ale bez przesady.
5. Ciasto wyłożyć do posypanej mąką miski, odstawić na 2 godziny do minimum podwójnego rośnięcia.
6. Po upływie tego czasu ciasto krótko zagnieść, podzielić na dwie, trzy części.
7. Pierwszą z nich wałkować na podsypanej mące blacie na grubość 1 cm, wykrawać koła, w nich małe kółeczka - spory kubek i zakrętka od wódki.
8. Ułożyć na tacy posypanej mąką - mogą leżakować około 10 minut, ale nie jest mus.
9. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, z obu stron, osączyć na ręczniku papierowym.
10. Na zakończenie posypać cukrem pudrem. To samo zrobić z pozostałą częścią ciasta, do wykończenia. Smacznego !