Przepis na "Oponki" na drożdżach

2020-03-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Przepis na "Oponki" na drożdżach
Jedne z najbardziej ulubionych przepisów na oponki. Niezwykle przygotowane puszyste oponki, delikatne i jeszcze i pyszne. Fantastyczne połączenie drożdżow i twarogu.

Składniki

    • mąka pszenna tortowa: 3,5 szklanki 
    • twaróg półtłusty (tylko takiego w kostkach, absolutnie nie z wiaderka!): 300 gramów 
    • mleka w temp. ciała: ⅓ szklanki
    • drożdży: 30 gramów 
    • cukier: 3 łyżki 
    • cukier waniliowy: 2 płaskie łyżki 
    • jajka: 2
    • żółtko: 1
    • stopione i schłodzone masło: 1 łyżka 
    • olej
    • sól: szczypta
    Dodatkowo:
    • olej do smażenia: ~ 0,7 litra
    • cukier puder do posypania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku musimy drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki, odstawić w ciepłe miejsce do ruszenia.
  2. 2. Następnie mąkę przesiać z solą i cukrem waniliowym, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony przez maszynkę twaróg.
  3. przesiana mąka z twarogiem
  4. 3. Dalej jaja i żółtko ubić na piankę razem z cukrem kryształem - na najszybszych obrotach miksera.
  5. jajka ubite z cukrem
  6. 4. Następnie do mąki, soli i twarogu dodać masę jajeczną, tłuszcz oraz podrośnięty rozczyn, zagnieść lekko lepkie ciasto - jeżeli jest bardzo mocno kleista podsypać odrobiną mąki, ale bez przesady.
  7. składniki na ciasto
  8. 5. Ciasto wyłożyć do posypanej mąką miski, odstawić na 2 godziny do minimum podwójnego rośnięcia.
  9. rosnące ciasto
  10. 6. Po upływie tego czasu ciasto krótko zagnieść, podzielić na dwie, trzy części.
  11. 7. Pierwszą z nich wałkować na podsypanej mące blacie na grubość 1 cm, wykrawać koła, w nich małe kółeczka - spory kubek i zakrętka od wódki.
  12. formy na oponki
  13. 8. Ułożyć na tacy posypanej mąką - mogą leżakować około 10 minut, ale nie jest mus.
  14. oponki na mące
  15. 9. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, z obu stron, osączyć na ręczniku papierowym.
  16. usmażone oponki
  17. 10. Na zakończenie posypać cukrem pudrem. To samo zrobić z pozostałą częścią ciasta, do wykończenia. Smacznego !
Przepis na "Oponki" na drożdżach
Przepis na "Oponki" na drożdżach
Przepis na "Oponki" na drożdżach
Kulki owsiane z czekoladą
(1)
Szybkie babeczki z owocami lata
(1)
Konfitura z Żurawiny (świeżej)
(1)
Lody waniliowe
(1)
Bomboloni - włoskie pączki z budyniem
(1)
Faworki na krupczatce
(1)
Pierogi z jagodami
(1)
Niemiecki strudel z jabłkami
(2)