Ptysie z kremem z białą czekoladą i musem truskawkowym

2024-06-19 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ptysie z kremem z białą czekoladą i musem truskawkowym
Ptysie z kremem z białą czekoladą i musem truskawkowym to wyśmienity deser, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Delikatne i puszyste ptysie w połączeniu z kremem z białej czekolady oraz świeżym musem truskawkowym tworzą niepowtarzalną harmonię smaków. Biała czekolada, bogata w wapń i antyoksydanty, wspiera zdrowie kości i skóry, natomiast truskawki, pełne witaminy C, wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie. To nie tylko pyszna, ale i zdrowa przyjemność!

Kaloryczność:

Całkowita liczba kalorii: 2400 kcal
Kaloryczność jednej porcji (przy 12 ptysiach): 200 kcal

Składniki

    Ciasto parzone:
    • Masło: 75 g
    • Woda: 175 ml
    • Mąka: 100 g
    • Jajka: 3 duże
    • Sól: szczypta
    Krem:
    • Mascarpone: 250 g
    • Śmietanka 30%: 200 ml
    • Biała czekolada: 100 g
    Mus truskawkowy:
    • Żelatyna: 1 czubata łyżka
    • Woda: 2-3 łyżki
    • Truskawki (mogą być mrożone): 300 g
    • Cukier: 2-3 łyżki
    • Sok z cytryny: 1 łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto parzone: Do garnuszka wlej wodę, dodaj masło i sól. Zagotuj i mieszaj do rozpuszczenia masła.
  2. 2. Wsyp mąkę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstaw do wystygnięcia.
  3. 3. Gdy masa ostygnie, miksuj ją, dodając po kolei jajka, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  4. 4. Przełóż ciasto do worka cukierniczego z dużą tylką. Wyciskaj okręgi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200°C przez 25-30 minut. Po ostygnięciu przekrój na pół.
  5. 5. Krem z białą czekoladą: Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia.
  6. 6. Zimną śmietankę przelej do miski, dodaj mascarpone i zmiksuj na gładki krem.
  7. 7. Powoli wlewaj zimną czekoladę do kremu, ciągle miksując. Przełóż krem do worka cukierniczego z tylką.
  8. 8. Mus truskawkowy: Truskawki, cukier i sok z cytryny zagotuj i zmiksuj na gładko.
  9. 9. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut. Podgrzej w mikrofali przez kilka sekund, dodaj do gorących truskawek i dokładnie wymieszaj.
  10. 10. Odstaw mus do lodówki, by stężał. Gęsty mus przełóż do worka cukierniczego z małą tylką ozdobną.
  11. 11. Nadziewanie ptysi: Nakładaj krem z białej czekolady na dolną część ptysiów, następnie dodaj mus truskawkowy.
  12. 12. Przykryj drugą częścią ptysia i oprósz cukrem pudrem. Ptysie najlepiej nadziewać przed podaniem. Przechowuj w lodówce.
  13. 13. Smacznego! Ptysie z kremem z białą czekoladą i musem truskawkowym są nie tylko smaczne, ale również wnoszą zdrowe składniki do naszej diety​.
Sernikobrownies z malinami
(1)
Apple galette z jabłkami
(1)
Kora orzechowa - ciasta
(1)
Keto Tort "Sansrival"
(16)