Konfitura z Żurawiny (świeżej)

2023-05-11 Autor przepisu Paulina Wardęcka - Na To Mam Ochotę

Konfitura z Żurawiny (świeżej)
Nieziemsko zdrowa, lekko słodka, nie za kwaśna konfitura ze świeżej żurawiny. W tych pięknych, czerwonych owocach znajduje się mnóstwo minerałów i witamin, a także sporo błonnika. Przygotowanie kilku słoiczków jest szybkie i bardzo łatwe. Idealnie pasuje do różnego rodzaju serów (ja najbardziej lubię oczywiście ze smażonymi oscypkami), ale i mięs. Sprawdzi się i w słodkich wypiekach czy deserach - ja najbardziej lubię dodać ją do kisielu. Polecam!

Zobacz także: Zdrowa konfitura z Suszonej Żurawiny

Składniki

    na 3 słoiczki:
    • 500 g żurawiny
    • 1 szklanka wody
    • 2 szklanki cukru (lub mniej)
    • 1 jabłko
    • sok z 1 cytryny 
    • 1 płaska łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia.
  2. 2. Żurawinę umyć i przełożyć do garnka z grubym dnem. Wsypać cukier i wlać wodę. Zagotować.
  3. 3. Połowę owoców od razu wyjąć cedzakową łyżką i odłożyć do miseczki.
  4. 4. W garnku kontynuować gotowanie pozostałej żurawiny - na małym ogniu - z dodatkiem startego jabłka.
  5. 5. Po około 15 min. dodać sok z cytryny. Zamieszać.
  6. 6. Kiedy konfitura zacznie lekko gęstnieć dodać odłożoną żurawinę. Zagotować.
  7. 7. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać i natychmiast napełniać wyparzone słoiczki.
  8. 8. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Po około 2 godzinach ponownie odwrócić.
  9. 9. Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Konfitura z Żurawiny (świeżej)
Konfitura z Żurawiny (świeżej)
Konfitura z Żurawiny (świeżej)
Gofry serowe w gofrownice
(1)
Truskawkowe tiramisu z mascarpone
(1)