Naprawdę niesamowity przepis na zrobienie wspaniałego ciasta do pizzy absolutnie bez drożdży, łatwo i szybko z zaledwie 2 (praktycznie 3, bo do wysmarowania formy potrzebny będzie olej, ale to nie jest składnik na bazę do pizzy) składników.
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam tytuł tego przepisu, pomyślałam, że to bzdura, ale z chęcią go wypróbowałam. Tworząc go miałem przeróżne myśli: zachwyt, zwątpienie i odwrotnie. Ale efekt końcowy naprawdę mnie zaskoczył, w najprawdziwszym tego słowa znaczeniu. Wystarczy kilka produktów i powstaje piękna baza do pizzy! Idealne dla tych, którzy nie lubią lub nie przyjaźnią się z ciastem drożdżowym, bo jak już wspomniałam, nie ma w nim drożdży i nie ma potrzeby garowania, a spód do pizzy jest miękki, smaczny i gruby!
Zaintrygowany jeszcze? To naprawdę bardzo proste: będziesz potrzebować trochę mąki tortowej i jogurtu greckiego.
Wiem, że na pewno dostanę pytania dotyczące obu tych produktów, więc postaram się od razu na nie odpowiedzieć. Tak, jogurt grecki jest najlepszy, jest gęstszy i bardziej tłusty. Możesz też spróbować jogurtu naturalnego (jest dość podobny), w moim kręgu znajomych są osoby, które próbowały i im się udało. Ja osobiście jeszcze nie próbowałem, nie mogę potwierdzić. Co do mąki. Wiem, że znajdą się sceptycy, którzy powiedzą, co to za dwuskładnikowe ciasto na pizzę, skoro trzeba wmieszać do niego mąkę a la piekarniczą (z proszkiem do pieczenia), ale taką mąkę gotową można kupić w każdym sklepie za granicą (gdzie aktualnie jestem). Teraz nie jestem pewna, czy taka mąka istnieje na Litwie (nie widziałam), więc dla wszystkich sceptyków przygotowałam krótki przepis, jak wymieszać mąkę -
oto on. To trwa zaledwie kilka sekund. Problem rozwiązany!
Porady. A teraz moje osobiste doświadczenia z tym ciastem do pizzy. Jak już pewnie wiecie, pizza to jedno z ulubionych dań naszej rodziny (zwłaszcza mojego męża), więc robimy ją dość często. Zwykle korzystam z mojego szybkiego przepisu na amerykańskie ciasto drożdżowe do pizzy (
przepis tutaj), a ponieważ często nie mam zbyt wiele czasu i nie lubię czekać, aż ciasto wyrośnie (przy okazji, zwykle wybieram pizzę na cienkiej skórce), praktycznie nigdy nie podgrzewam go i nie piekę od razu. Dlatego zainteresował mnie ten przepis, ponieważ ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a proces wyrastania jest całkowicie wyeliminowany. Idealny dla każdego, kto oszczędza czas! Musiałam więc wszystko wymieszać. Zaczęłam od kubka mąki i kubka jogurtu, ale ciasto było naprawdę lepkie i musiałam dodać dużo więcej mąki. Za drugim razem od razu dodałam 1 1/2 szklanki mąki i 1 szklankę jogurtu i ciasto było znacznie lepsze. Wyrabiałam krótko, może 3-4 minuty, cały czas podsypując mąką. Ciasto jest naprawdę miękkie, więc uformowałam dłońmi spód pizzy na grubość mniej więcej palca lub mniej (rozciągałam ciasto palcami), bez zagniatania. Kiedy przeniosłam ciasto na blachę, w jednym miejscu trochę popękało, bo jak wspomniałam, ciasto jest naprawdę miękkie, ale bardzo łatwo to naprawić. Pieczenie powinno odbywać się w wysokiej temperaturze (220-230 stopni) przez około 10-12 minut. Moją sycylijską pizzę piekłam w temperaturze 220 stopni przez dokładnie 12 minut. Ciasto było miękkie, grube i bardzo smaczne. To była bardzo, bardzo miła niespodzianka i polecam ją Wam.
Z tej ilości powstaje jedna duża pizza.
Reklama
Trudność. Naprawdę bardzo łatwy do przygotowania.
Reklama
Ocena przepisu i smaku przez naszą rodzinę. 10/10. Naprawdę doskonały, na pewno zrobimy to jeszcze nie raz.