Turecka pizza pide - turecka pizza pide z serem, pomidorem i jajkiem

2023-01-16 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Turecka pizza pide - turecka pizza pide z serem, pomidorem i jajkiem
O tureckich pizzach pide słyszałam już dość dawno, ale jakoś nigdy nie miałam okazji ich spróbować. Niedawno nadszedł dzień, w którym spróbowałem go w Turcji. Po skosztowaniu już postanowiłam, że spróbuję zrobić w domu własne tureckie pide z serem, pomidorami i jajkami. Chciałem sprawdzić, czy uda mi się powielić coś podobnego. I mogę powiedzieć, że zadziałało to bardzo dobrze. Tureckie pide może być nadziewane wszelkiego rodzaju nadzieniami, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi, serowymi itd. No właśnie, jak pizze, w zależności od tego, kto lubi je najbardziej. Tym razem wybrałam wegetariańską, śniadaniową wersję pide - warzywa, ser i jajko (czyli dokładnie to, co smakowało mi w Turcji). W rzeczywistości można naprawdę napełnić się takim tureckim pide na śniadanie. Ponieważ z tej porcji wychodzą 2 pides, jest ona idealna dla czterech osób do podziału.

Przy pieczeniu tureckiego pide baza jest praktycznie taka sama jak do pizzy, ale z dodatkiem mleka. Przygotowanie bazy jest więc dość proste. Na pewno będę robić te tureckie pizze wiele razy w przyszłości, ale prawdopodobnie następnym razem podwoję porcję, aby móc zachować pizze na przyszłość i upiec je później (na te dni, kiedy nie mam ochoty lub jestem zbyt leniwa, aby gotować).

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • mąka: 300 gramów (2,5 szklanki; 1 szklanka - 240 mililitrów)
    • ciepła woda: 120 mililitrów (0,5 szklanki)
    • ciepłe mleko: 80 mililitrów (jedna trzecia szklanki)
    • jajka: 1
    • oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
    • masło: 1 łyżka stołowa
    • drożdże suche: 7 gramów
    • cukier: 1 łyżeczka
    • sól: 1 łyżeczka
    Dla nadzienia:
    • Ser Mozzarella: 120 gramów
    • Ser cheddar: 70 gramów
    • pomidory śliwkowe: 5 (lub 1 mały pomidor)
    • papryka zielona: 0,5 małego
    • jajka: 2
    • Słodkie czerwone chili w proszku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw mieszamy drożdże z cukrem, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
  2. 2. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu na około 5 minut, aby drożdże mogły się spienić.
  3. Reklama
  4. 3. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Na środku zrobić dołek, wlać olej i drożdże, wymieszać.
  5. 4. Następnie wymieszać z ciepłym mlekiem. Gdy ciasto nie da się już mieszać łyżką, wyrabiaj je ręcznie przez około 5 minut, aż uzyskasz gładkie, miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki.
  6. 5. Dużą miskę smarujemy oliwą, umieszczamy w niej ciasto, przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
  7. 6. Ser mozzarella zetrzeć na tarce, a ser cheddar pokroić w cienkie plasterki.
  8. 7. Paprykę kroimy w cienkie paski, a pomidory w plasterki.
  9. 8. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  10. 9. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i wyrabiaj przez około minutę na lekko posypanym mąką blacie.
  11. 10. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować cienkie owalne placki na lekko posypanym mąką blacie. Każdy flatbread powinien mieć wymiary około 20x40 centymetrów.
  12. 11. Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia.
  13. 12. Obie ptysie ułożyć na blasze z piekarnika i posypać połową ilości sera mozzarella. Zostaw kilka centymetrów od krawędzi.
  14. 13. Ułożyć ser cheddar, posypać pozostałym serem mozzarella i ułożyć warzywa.
  15. 14. Złóż krawędzie każdego arkusza, aby utworzyć granicę, i lekko skręć i uszczypnij każdy koniec.
  16. 15. Jajko ubić z jedną łyżką oliwy z oliwek. Posmaruj brzegi każdego pide powstałą mieszanką.
  17. 16. Piecz pides w rozgrzanym piekarniku przez 18 minut, następnie wyjmij z piekarnika, delikatnie rozbij jajko na każdym pides i piecz w piekarniku przez kolejne 5-7 minut (w zależności od temperatury twojego piekarnika, ja piekłam moje przez około 7 minut). Pilnuj czasu gotowania, aby jajko nie rozgotowało się i nie stało się twarde.
  18. 17. Roztopić masło w mikrofalówce i posmarować nim brzegi upieczonych pizz. Jajka posypać papryką w proszku.
  19. 18. Smakuj pide, gdy są jeszcze gorące! Smacznego!
Turecka pizza pide - turecka pizza pide z serem, pomidorem i jajkiem
Pizza Capricciosa
(1)
Najlepszy Sos Pomidorowy na Pizzę / do Pizzy
(1)
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
(1)
Domowa pizza z salami i pieczarkami
(1)
Biały sos do pizzy
(4)
Ciasto na pizzę
(1)