O tureckich pizzach pide słyszałam już dość dawno, ale jakoś nigdy nie miałam okazji ich spróbować. Niedawno nadszedł dzień, w którym spróbowałem go w Turcji. Po skosztowaniu już postanowiłam, że spróbuję zrobić w domu własne tureckie pide z serem, pomidorami i jajkami. Chciałem sprawdzić, czy uda mi się powielić coś podobnego. I mogę powiedzieć, że zadziałało to bardzo dobrze. Tureckie pide może być nadziewane wszelkiego rodzaju nadzieniami, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi, serowymi itd. No właśnie, jak pizze, w zależności od tego, kto lubi je najbardziej. Tym razem wybrałam wegetariańską, śniadaniową wersję pide - warzywa, ser i jajko (czyli dokładnie to, co smakowało mi w Turcji). W rzeczywistości można naprawdę napełnić się takim tureckim pide na śniadanie. Ponieważ z tej porcji wychodzą 2 pides, jest ona idealna dla czterech osób do podziału.
Przy pieczeniu tureckiego pide baza jest praktycznie taka sama jak do pizzy, ale z dodatkiem mleka. Przygotowanie bazy jest więc dość proste. Na pewno będę robić te tureckie pizze wiele razy w przyszłości, ale prawdopodobnie następnym razem podwoję porcję, aby móc zachować pizze na przyszłość i upiec je później (na te dni, kiedy nie mam ochoty lub jestem zbyt leniwa, aby gotować).