Prawdziwe naleśniki rosyjskie - albo naleśniki zapustów

2020-02-23 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Prawdziwe naleśniki rosyjskie - albo naleśniki zapustów

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • mąka: 1 kilogram
    • mleko: 1 liter
    • masło: 3 stołowe łyżki (rozpuszczone)
    • jajka: 2
    • cukier: 3 stołowe łyżki 
    • sól: 1 łyżeczka herbatowa
    • drożdże: 50 gramów 
    • olej: 50 mililitrów

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku drożdże rozpuszczamy z 200 mililitrów cieplej wody, lejemy 200 mililitrów ciepłego mleka i 500 gramów mąki. Dobrze mieszamy (ja sama mieszam za pomocy rąk, dokładniej robię bardziej miękkie, ponieważ powstaje całkiem rozpuszczona ciasto), przykrywamy ręcznikiem lnianym i stawimy na około 60 minut w ciepłości.
  2. 2. Wtedy żółtka jajek oddzielamy od białka. Do wyrośniętego ciasta mieszamy żółtka, rozpuszczamy masło, sypiemy cukier i sól, i znów łożymy do wyrośnięcia.
  3. Reklama
  4. 3. Dalej wyrośnięta ciasto mieszamy i znów kładziemy wyrosnąć.
  5. 4. Ubijamy białka jajek oraz razem z olejem łożymy do wyrośniętego ciasta, dobrze mieszamy i znów łożymy do wyrośnięcia.
  6. 5. Jak już ciasto wyrośnie, stopniowo, wciąż mieszając łożymy pozostałą mąkę oraz ciepłe mleko (ja sama włożyła przez 4 razy).
  7. 6. Następnie nagrzewamy patelnie, smarujemy oliwą oraz pieczemy duże (przez całą patelnię) naleśniki. Po włożeniu ciasta, jej trzeba równomiernie podzielić za pomocą łyżki. Pieczemy z obu stron, do póki pełnie upiecze się. Podajemy i smakujemy !
  8. 7. Zauważenie: My wybraliśmy jeść ze sosem śledzi i śmietany oraz z malinowym dżemem. Obie wariacje są bardzo smacznie. Dla sosu ze śledzi i śmietany ubijamy za pomocy widelca dwa filety śledziowe, cienko pokroiłam por, posypałam pieprzu i dodałam śmietaną (jogurtowej 10% tłuszczu) i dobrze wymieszałam.
  9. 8. Zauważenie: W internecie przeczytałam, ze to są prawdziwe rosyjskie naleśniki zapustów, które ich jedzą z ikrą czerwoną. Bardzo wielkie, i prawdziwie pyszne, więcej 2 zjeść nie udaje się. Przygotowanie także zabiera sporo czasu, każdy dzień ich nie przygotujesz, prawdziwie świąteczne naleśniki, także bardzo fantastyczne. Ilość także nie jest mała, możecie nakarmić wielką rodzinę albo powołać dużo przyjaciół.
Prawdziwe naleśniki rosyjskie - albo naleśniki zapustów
Placki jogurtowe z jagodami
(2)
Naleśniki zapiekane z serem
(1)
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie
(1)
Naleśniki z mąki owsianej
(1)
Soczniki według gostu
(1)
Pampuchy drożdżowe smażone, racuchy z jabłkami
(1)