Pyszne kruche ciasto z jagodami. Naprawdę, poza idealnie chrupiącym, delikatnym ciastem posypanym kruszonką i podanym z kawą, nie potrzeba nic więcej. Dodatkowo do idealnego deseru dodaj gałkę lodów
1. Po ubiciu jajek dodawać partiami cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna piana.
2. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i masło lub margarynę w „grubszy piasek”, siekając je wszystkie razem, a następnie krusząc rękami.
Reklama
3. Jeśli używasz, połącz mąkę z ubitymi jajkami, śmietaną, ekstraktem waniliowym, cukrem i skórką z cytryny.
4. Ręcznie lub łatwiej za pomocą robota z hakiem zagnieść składniki na gładkie, jednolite ciasto.
5. Ciasto przełożyć do dużej tortownicy lub blaszki o wymiarach 36/25 wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem.
6. Ciasto można następnie rozwałkować, wałkując je lub układając kawałek po kawałku rękami. Na to wyłożyć cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z jagodami. Przygotuj do tego kruszonkę. Innymi słowy, szybko połącz wszystkie składniki kruszonki rękami w piasek bez ugniatania.
7. Od razu wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 40 minut po posypaniu kruszonką.
8. Porady: Kiedy brakuje mi czasu, od czasu do czasu wrzucam całe jajka do miski z suchymi składnikami i ciasto wychodzi pyszne. Aby uniknąć zbyt dużej ilości soku, połącz jagody z cukrem tuż przed polaniem ciasta.