Polewa czekoladowa wg Ewy

2022-12-26 Autor przepisu z cukrem pudrem

Polewa czekoladowa wg Ewy
Wypróbowałam ją metodą wielu prób i bardzo wielu błędów :), wg mnie jest najlepsza :)

Składniki

    • 55 gram masła
    • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
    • 6 płaskich łyżek cukru
    • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

    Wykonanie przepisu

  1. 1. W rondlu zagrzewamy masło z resztą składników, uwaga ! nie dopuszczamy do zagotowania ! jak czujemy, że za chwilkę zacznie bulgotać, zestawiamy z gazu i intensywnie wszystko mieszamy, żeby masa była idealnie jednorodna, ot i cały sekret :))
  2. 2. Lekko przestudzoną (ale tylko lekko) polewamy wypieki, wstawiamy na parę godzin do lodówki, do stężenia. Na zdjęciu murzynek z powidłami, zapraszam :)
Biszkopt z białą pianką i galaretką truskawkową
(1)
Półkruche ciasto z jagodami i kruszonką
(1)
Jogurtowy murzynek
(1)
Sernikobrownie z wiśniami
(1)
Ciasto marchewkowe najlepsze
(1)
Ciasto z jabłkami zapiekane z kremem budyniowym
(1)
Sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami
(1)
Superowe ciasto "Doskonalec" - miodowe ciasto z kremem i dżemem
(7)