Klasyczne ciasto - tort miodowy z kremem

2020-06-06 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Klasyczne ciasto - tort miodowy z kremem
Pyszne i delikatne ciasto na każdą uroczystość! Bez względu na to, jak różne i nowe ciasta gotuję, okresowo wracam do klasyki. Myślę, że Honey Cake nigdy się nie znudzi. On jest taki pyszny!

Składniki

    Na kruche:
    • masło: 100 gram
    • jajka: 2 szt
    • cukier: 160 gram
    • sól: 1 gram
    • mąka: 380 gram 
    • miód: 50 ml
    • soda: 1 łyżeczka 
    Do śmietany:
    • jajka: 5 szt
    • mleko: 800 gram
    • mąka: 140 gram 
    • cukier: 250 gram
    • wanilina: 1 gram
    • masło: 120 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Aby przygotować ciasta miodowe, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Użyj najwyższej jakości mąki i przesiej ją przez sito, aby nasycić tlenem. Jeśli miód jest kandyzowany, można go lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej.
  2. produkty na ciasto miodowe z kremem
  3. 2. Włóż masło do przestronnej nieprzywierającej patelni i podpal. Stop go, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij patelnię ze stopionym masłem z ognia i dodaj do niej miód.
  4. na patelnie rozpuszczamy masło z miodem
  5. 3. Jajka i cukier mieszamy osobno. Pokonaj bez potrzeby. Po prostu wstrząśnij trzepaczką.
  6. ubijamy jajko z cukrem
  7. 4. Dodaj masę jajeczną do ciepłego masła i dobrze wymieszaj. Po wstrzyknięciu do gorącego oleju białko jaja może się zwijać. Umieść patelnię w ogniu i doprowadzaj wszystko do wrzenia, ciągle mieszając.
  8. dodajemy masę jajeczna do ciepłego masła i mieszamy
  9. 5. Następnie zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj sodę. Wmieszaj w ciasto. W takim przypadku soda zareaguje na miód. Masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. Pozostaw mieszaninę miodu do ostygnięcia do ciepłego stanu.
  10. dodajemy proszek do pieczenia
  11. 6. Do schłodzonej masy stopniowo wprowadzaj całą mąkę i zagniataj ciasto. Nie musisz dodawać dodatkowej mąki, w przeciwnym razie ciasto zapchnie się nią, a gotowe produkty będą twarde i szorstkie. Świeżo przygotowane ciasto przylgnie trochę do twoich dłoni. Tak powinno być. Owinąć ciasto folią spożywczą i przechowywać w lodówce przez 1 godzinę.
  12. dodajemy stopniowo całą mąkę i zagniatamy ciasto
  13. 7. Po schłodzeniu ciasto przestanie przylegać do rąk i będzie z nim wygodna i przyjemna do pracy.
  14. schładzamy zagniecione ciasto
  15. 8. Podziel ciasto na 6-8 kawałków. Zwiń każdy kawałek na warstwę i wytnij okrąg o wymaganym rozmiarze. Liczba sztuk zależy od średnicy ciastek i ich grubości. Zrolowałem je cienko o średnicy 22 cm i wklej widelcem ciasto na całej powierzchni. Po co kłuć widelcem? Jest to konieczne, aby podczas pieczenia ciasto nie rosło w pęcherzykach.
  16. dzielimy ciasto i robimy okręgi
  17. 9. Piec ciasta w piekarniku podgrzanym do 180 stopni przez 4-5 minut każdy. Ustaw swój piekarnik. Schłodź gotowe ciasta.
  18. pieczemy każdy okrąg ciasta
  19. 10. Aby przygotować krem, przygotuj niezbędne składniki.
  20. składniki na krem
  21. 11. Połącz mleko z cukrem na nieprzywierającej patelni, podpal ogień i zagotuj, mieszając, aby cukier się rozpuścił.
  22. łączymy mleko z cukrem
  23. 12. Oddzielnie połącz jajka, mąkę, szczyptę waniliny i odrobinę (70-100 ml) całego mleka. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aby mąka została rozproszona w masie, a następnie podłącz mikser. Masa powinna stać się jednorodna, bez grudek mąki.
  24. oddzielnie łączymy jajka mąkę wanilię i odrobinę całego mleka
  25. 13. Mieszając masę jajeczną, stopniowo wprowadzaj do niej wrzące mleko.
  26. stopniowo dodajemy wrzące mleko do masy jajecznej
  27. 14. Następnie odłóż wszystko razem do ognia i, na małym ogniu, stale mieszając, doprowadzaj śmietanę do gęstej.
  28. doprowadzamy śmietanę do gęstej na patelnie
  29. 15. Zdejmij zagęszczony krem ​​z ognia i dodaj do niego masło. Natychmiast zacznie się topić. Wymieszaj mikserem z kremem. Przykryj gotowy krem ​​pokrywką lub folią spożywczą i całkowicie ostudź.
  30. dodajemy masło do kremu
  31. 16. Posmaruj pierwsze ciasto od dołu kremem, aby przylgnął do talerza. W przeciwnym razie ześlizgnie się na nim. Smaruj ciasta kremem i stopniowo zbieraj ciasto. Pozostaw jedno ciasto posypać gotowym ciastem.
  32. smarujemy ciasto krem j zbieramy ciasto
  33. 17. Wierzch i boki ciasta, również posmaruj kremem. Umieść ciasto w lodówce, aby je namoczyć. Wskazane jest przykrywanie go, aby cała wilgoć nie uległa erozji, ale wpadła do ciasta i zamoczyła ciastka. Zwykle przykrywam pudełko ciasta takim ciastem. Namoczenie zajmie 5-6 godzin. Można zostawić na noc.
  34. wierzch i boki smarujemy kremem
  35. 18. Zmiel zdeponowane ciasto na okruchy i posyp ciasto ze wszystkich stron.
  36. mielimy ciasto na okruchy i posypujemy ze wszystkich stron
  37. 19. Ciasto miodowe jest gotowe!
  38. 20. Smacznego!
  39. tort miodowy
Klasyczne ciasto - tort miodowy z kremem
Klasyczne ciasto - tort miodowy z kremem
Klasyczne ciasto - tort miodowy z kremem
Klasyczne ciasto - tort miodowy z kremem
Klasyczne ciasto - tort miodowy z kremem
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
(1)
Tęczowy tort z galaretek
(1)
Piętrowy tort Marzenie
(1)
Ciasto na Halloween - Autumn Jazz
(1)
Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
(1)
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
(1)