Pyszne i delikatne ciasto na każdą uroczystość! Bez względu na to, jak różne i nowe ciasta gotuję, okresowo wracam do klasyki. Myślę, że Honey Cake nigdy się nie znudzi. On jest taki pyszny!
Składniki
Na kruche:
masło: 100 gram
jajka: 2 szt
cukier: 160 gram
sól: 1 gram
mąka: 380 gram
miód: 50 ml
soda: 1 łyżeczka
Do śmietany:
jajka: 5 szt
mleko: 800 gram
mąka: 140 gram
cukier: 250 gram
wanilina: 1 gram
masło: 120 gram
Wykonanie przepisu
1. Aby przygotować ciasta miodowe, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Użyj najwyższej jakości mąki i przesiej ją przez sito, aby nasycić tlenem. Jeśli miód jest kandyzowany, można go lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej.
2. Włóż masło do przestronnej nieprzywierającej patelni i podpal. Stop go, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij patelnię ze stopionym masłem z ognia i dodaj do niej miód.
3. Jajka i cukier mieszamy osobno. Pokonaj bez potrzeby. Po prostu wstrząśnij trzepaczką.
4. Dodaj masę jajeczną do ciepłego masła i dobrze wymieszaj. Po wstrzyknięciu do gorącego oleju białko jaja może się zwijać. Umieść patelnię w ogniu i doprowadzaj wszystko do wrzenia, ciągle mieszając.
5. Następnie zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj sodę. Wmieszaj w ciasto. W takim przypadku soda zareaguje na miód. Masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. Pozostaw mieszaninę miodu do ostygnięcia do ciepłego stanu.
6. Do schłodzonej masy stopniowo wprowadzaj całą mąkę i zagniataj ciasto. Nie musisz dodawać dodatkowej mąki, w przeciwnym razie ciasto zapchnie się nią, a gotowe produkty będą twarde i szorstkie. Świeżo przygotowane ciasto przylgnie trochę do twoich dłoni. Tak powinno być. Owinąć ciasto folią spożywczą i przechowywać w lodówce przez 1 godzinę.
7. Po schłodzeniu ciasto przestanie przylegać do rąk i będzie z nim wygodna i przyjemna do pracy.
8. Podziel ciasto na 6-8 kawałków. Zwiń każdy kawałek na warstwę i wytnij okrąg o wymaganym rozmiarze. Liczba sztuk zależy od średnicy ciastek i ich grubości. Zrolowałem je cienko o średnicy 22 cm i wklej widelcem ciasto na całej powierzchni. Po co kłuć widelcem? Jest to konieczne, aby podczas pieczenia ciasto nie rosło w pęcherzykach.
9. Piec ciasta w piekarniku podgrzanym do 180 stopni przez 4-5 minut każdy. Ustaw swój piekarnik. Schłodź gotowe ciasta.
10. Aby przygotować krem, przygotuj niezbędne składniki.
11. Połącz mleko z cukrem na nieprzywierającej patelni, podpal ogień i zagotuj, mieszając, aby cukier się rozpuścił.
12. Oddzielnie połącz jajka, mąkę, szczyptę waniliny i odrobinę (70-100 ml) całego mleka. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aby mąka została rozproszona w masie, a następnie podłącz mikser. Masa powinna stać się jednorodna, bez grudek mąki.
13. Mieszając masę jajeczną, stopniowo wprowadzaj do niej wrzące mleko.
14. Następnie odłóż wszystko razem do ognia i, na małym ogniu, stale mieszając, doprowadzaj śmietanę do gęstej.
15. Zdejmij zagęszczony krem z ognia i dodaj do niego masło. Natychmiast zacznie się topić. Wymieszaj mikserem z kremem. Przykryj gotowy krem pokrywką lub folią spożywczą i całkowicie ostudź.
16. Posmaruj pierwsze ciasto od dołu kremem, aby przylgnął do talerza. W przeciwnym razie ześlizgnie się na nim. Smaruj ciasta kremem i stopniowo zbieraj ciasto. Pozostaw jedno ciasto posypać gotowym ciastem.
17. Wierzch i boki ciasta, również posmaruj kremem. Umieść ciasto w lodówce, aby je namoczyć. Wskazane jest przykrywanie go, aby cała wilgoć nie uległa erozji, ale wpadła do ciasta i zamoczyła ciastka. Zwykle przykrywam pudełko ciasta takim ciastem. Namoczenie zajmie 5-6 godzin. Można zostawić na noc.
18. Zmiel zdeponowane ciasto na okruchy i posyp ciasto ze wszystkich stron.