Podsmażone starte cukinie w krążkach cukiniowych, jak naleśniki
Podsmażone starte cukinie w krążkach cukiniowych, jak naleśniki
2023-05-02
Autor przepisu
Worldrecipes.eu
W nowym sezonie warzywnym te smażone tarte placki zapiekane w kółkach z cukinii to prawdziwy hit na każdym stole! Danie jest bardzo ciekawe, oryginalne i niezwykle smaczne! Nie dość, że jest pyszne, to jeszcze bardzo ładnie wygląda podane na stół.
Olej roślinny (do smażenia): 2 do 3 łyżek (30-45 mililitrów)
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj niezbędne składniki. Najlepsze są młode cukinie, ponieważ są bardziej miękkie niż dojrzałe i nie zawierają twardych nasion.
2. Cukinie umyć, odciąć brzegi. Cukinie pokroić w cienkie plasterki.
Reklama
3. Teraz uformuj kółka z cukinii w pierścienie, usuwając środek za pomocą szklanki, okrągłej formy lub łyżki.
4. Usunięty miąższ cukinii zetrzeć na drobnej tarce.
5. Wcisnąć na ruszt cukinię.
6. Ubij jajko do startej cukinii, dodaj mąkę, sól i czarny pieprz. Jeśli lubisz, możesz dodać również zmiażdżony czosnek, suszone zioła lub ulubione przyprawy.
7. Wymieszać. Masa powinna przypominać ciasto naleśnikowe.
8. Dodaj olej na patelnię i rozgrzej go. Na patelnię dodać krążki cukinii.
9. Na środku każdego krążka rozprowadzić przygotowane ciasto z cukinii.
10. Krążki cukinii z nadzieniem smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
11. Naleśniki z patelni przenieść na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar oleju, a następnie przełożyć na talerz do serwowania.
12. Placki w cukiniowych krążkach są gotowe.
13. Placki w cukiniowych krążkach podawaj jeszcze gorące, z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.
Smacznego!