Pyszna, prosta i szybka gorąca przekąska. Przepis na lawasz z serem i pomidorami na patelni jest przydatny, jeśli potrzebujesz pomysłów na nowe ciekawe dania na obfite śniadanie. Te koperty są przygotowywane szybko i łatwo!
Składniki
lawasz cienki: 360 grwm
olej roślinny: 3 stołowe łyżki
Nadzienie:
twardy ser: 100 gram
pomidory: 1 szt
pietruszka: 5 gram
koper: 5 gram
mielony czarny pieprz: do smaku
sól: do smaku
---
jajka: 1 szt
Wykonanie przepisu
1. Jak zrobić lawasz na patelni? Przygotuj wymagane składniki do potrawy. Możesz potrzebować jednego lub dwóch jajek do ciasta, w zależności od wielkości samych jaj i objętości kopert.
2. Pomidora umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Małe kawałki nie rozrywają chleba pita podczas formowania kopert. Lepiej jest wybierać pomidory, które są mięsiste, a nie wodniste, aby nie moczyły chleba pita. Jeśli podczas cięcia uwolni się dużo soku, należy go opróżnić.
3. Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
4. Umyj warzywa, wysusz i drobno posiekaj.
5. Lawasz pokroić w prostokąty o wymiarach około 15 x 30 cm Mój lawasz miał jeden liść rozmiar 75 na 30. Bardzo wygodne jest pocięcie go na 5 części.
6. Na każdym kawałku lawaszu, cofając się od krawędzi, ułóż 1-2 łyżki. l. pomidory, 1 łyżka. l. tarty ser i 1 łyżeczka. posiekane warzywa. Nadzienie dopraw lekko solą i pieprzem. Jeśli ser jest już słony, nie ma potrzeby dodawania soli do nadzienia.
7. Zaginając krawędzie, aby nadzienie nie wypadło, zwinąć lawasz kopertą lub trójkątem.
8. Uformuj wszystkie pozostałe koperty w ten sam sposób.
9. Ubij jajko (lub jajka), aż będzie gładkie.
10. Zanurz powstałe koperty w ubitym jajku ze wszystkich stron.
11. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Przygotowane koperty układamy szwem do dołu i smażymy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na złoty kolor. Następnie odwróć koperty na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
12. Gotowe koperty z lawaszu z pomidorami i serem połóż na talerzu i podawaj na gorąco. Smacznego!
ABC
Pomysł super, jedyna poprawka do pisowni - nie np. 5 gram, tylko 5 gramów
Reply
ABC
Reply