Lawasz z serem i pomidorami na patelni

2020-09-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Lawasz z serem i pomidorami na patelni
Pyszna, prosta i szybka gorąca przekąska. Przepis na lawasz z serem i pomidorami na patelni jest przydatny, jeśli potrzebujesz pomysłów na nowe ciekawe dania na obfite śniadanie. Te koperty są przygotowywane szybko i łatwo!

Składniki

    • lawasz cienki: 360 grwm
    • olej roślinny: 3 stołowe łyżki
    Nadzienie:
    • twardy ser: 100 gram
    • pomidory: 1 szt 
    • pietruszka: 5 gram
    • koper: 5 gram
    • mielony czarny pieprz: do smaku
    • sól: do smaku
    ---
    • jajka: 1 szt

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Jak zrobić lawasz na patelni? Przygotuj wymagane składniki do potrawy. Możesz potrzebować jednego lub dwóch jajek do ciasta, w zależności od wielkości samych jaj i objętości kopert.
  2. składniki na lawasz z pomidorami i serem
  3. 2. Pomidora umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Małe kawałki nie rozrywają chleba pita podczas formowania kopert. Lepiej jest wybierać pomidory, które są mięsiste, a nie wodniste, aby nie moczyły chleba pita. Jeśli podczas cięcia uwolni się dużo soku, należy go opróżnić.
  4. kroimy pomidor w kostkę
  5. 3. Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
  6. starty ser
  7. 4. Umyj warzywa, wysusz i drobno posiekaj.
  8. drobno posiekana pietruszka
  9. 5. Lawasz pokroić w prostokąty o wymiarach około 15 x 30 cm Mój lawasz miał jeden liść rozmiar 75 na 30. Bardzo wygodne jest pocięcie go na 5 części.
  10. kroimy lawasz
  11. 6. Na każdym kawałku lawaszu, cofając się od krawędzi, ułóż 1-2 łyżki. l. pomidory, 1 łyżka. l. tarty ser i 1 łyżeczka. posiekane warzywa. Nadzienie dopraw lekko solą i pieprzem. Jeśli ser jest już słony, nie ma potrzeby dodawania soli do nadzienia.
  12. układamy nadzienie na lawaszu
  13. 7. Zaginając krawędzie, aby nadzienie nie wypadło, zwinąć lawasz kopertą lub trójkątem.
  14. zwijamy lawasz kopertą
  15. 8. Uformuj wszystkie pozostałe koperty w ten sam sposób.
  16. formujemy pozostałe kawałki lawaszu z nadzieniem
  17. 9. Ubij jajko (lub jajka), aż będzie gładkie.
  18. ubijamy jajko
  19. 10. Zanurz powstałe koperty w ubitym jajku ze wszystkich stron.
  20. zanurzamy koperty w jajku
  21. 11. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Przygotowane koperty układamy szwem do dołu i smażymy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na złoty kolor. Następnie odwróć koperty na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
  22. smażymy koperty lawaszu na patelni
  23. 12. Gotowe koperty z lawaszu z pomidorami i serem połóż na talerzu i podawaj na gorąco. Smacznego!
  24. lawasz z serem
Lawasz z serem i pomidorami na patelni
Lawasz z serem i pomidorami na patelni
Lawasz z serem i pomidorami na patelni

ABC

Pomysł super, jedyna poprawka do pisowni - nie np. 5 gram, tylko 5 gramów
Reply