Chili sin carne - wegetariańska wersja

2020-02-23 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Chili sin carne - wegetariańska wersja
Zdrowe jedzenie wpływa na nasze samopoczucie - to więc żyjemy tylko zdrowo ! 

Jest to wegetariańska wersja meksykańskiej potrawy Chili con carne, w której mięso zastąpił granulat sojowy. Danie jest pyszne i kolorowa sycące i rozgrzewające. Bardzo mi podoba - spróbujcie !

Składniki

    • cebula: 1
    • czosnek: 2 ząbki
    • olej: 2 łyżki 
    • marchew: 1
    • papryka czerwona - połowę
    • papryki żółta - połowę
    • granulat sojowy: 80 gramów
    • masła: 1 łyżka 
    • fasola czerwona z puszki: 200 gramów
    • kukurydza konserwowa: 170 gramów
    • groszek zielony z puszki: 200 gramów 
    • pomidory krojone z puszki: 200 gramów 
    • passata pomidorowa: 120 gramów 
    • koncentrat pomidorowy: 2 łyżeczki 
    • ocet balsamiczny: 1 łyżka 
    • skrob kukurydziany: 2 łyżki 
    • przyprawy: po 1 łyżeczce soli morskiej i papryki słodkiej; po 1/4  łyżeczki kminu rzymskiego, rozmarynu, tymianku, pieprzu czarnego, pieprzu Cayenne

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku granulat sojowy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 30 minut, następnie odsączamy z wody.
  2. 2. Cebulę kroimy w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy na oleju w wysokim garnku. Dodajemy drobno utarte w moździerzu przyprawy: kmin rzymski, tymianek i rozmaryn.
  3. 3. Do garnka dodajemy startą na tarce, na grubych oczkach marchew. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 min na średnim ogniu.
  4. 4. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i oba rodzaje pieprzu, przykrywamy garnek i dusimy 5 minut.
  5. 5. Do namoczonego granulatu dodajemy 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, mieszamy i podsmażamy na patelni na 1 łyżce masła.
  6. 6. Do garnka dodajemy podsmażony granulat, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem około 5 minut.
  7. 7. W osobnym naczyniu wymieszamy składniki sosu: passatę, koncentrat, pomidory krojone z puszki wraz z sokiem, ocet balsamiczny, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, paprykę słodką i sól morską. Sos lejemy do garnka z warzywami i granulatem sojowym, całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 min.
  8. 8. Na zakończenie dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, groszek i fasolę. Mieszamy i gotujemy jeszcze 7 min. Podajemy w pieczywem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki kędzierzawej. Smacznego !
Chili sin carne - wegetariańska wersja
Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami
(1)
Zupa fasolowa według babci
(2)