Pizzerinki z mięsem mielonym i szparagami

2024-07-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pizzerinki z mięsem mielonym i szparagami
Pizzerinki z mięsem mielonym i szparagami to doskonałe danie na każdą okazję. Są nie tylko smaczne, ale również łatwe w przygotowaniu. Powstały zupełnie przypadkiem, podczas „czyszczenia” lodówki, co czyni je idealnym daniem na wykorzystanie resztek. Można je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, co sprawia, że są idealne na imprezy, pikniki oraz jako przekąska do pracy lub szkoły.

Alternatywy składników

  • Mięso mielone: Można użyć wołowego, wieprzowego, drobiowego lub mieszanki. Alternatywnie, można wypróbować mięso roślinne jako wegetariańską wersję.
  • Szparagi: Zielone szparagi można zastąpić białymi, pamiętając o ich obraniu. Można też użyć brokułów lub zielonej fasolki.
  • Żółty ser: Można użyć mozzarelli, cheddara lub sera feta.

Wskazówki dotyczące przepisu

Aby uzyskać chrupiące pizzerinki, warto na kilka minut przed końcem pieczenia włączyć funkcję grill w piekarniku.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Szparagi są bogate w witaminy A, C, E, K oraz kwas foliowy. Wspomagają one zdrowie układu pokarmowego i działają przeciwzapalnie. Mięso mielone dostarcza białka, niezbędnego do budowy mięśni, jednak warto pamiętać, że nadmiar czerwonego mięsa może mieć negatywny wpływ na zdrowie serca.

Kalorie

Całe danie zawiera około 1800 kcal, co daje około 300 kcal na jedną pizzerinkę. 

Składniki

    Na 6 sztuk:
    • Ciasto francuskie świeże: 1 opakowanie
    • Mięso mielone: 400 gram
    • Szparagi zielone: 18 sztuk
    • Żółty ser: 100 gram
    • Pomidory świeże: 1 sztuka
    • Ketchup: 1 łyżka
    • Zioła prowansalskie: 2 łyżeczki
    • Bazylia suszona: 1 łyżeczka
    • Sól i pieprz: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na suchej patelni umieścić mięso mielone i dokładnie rozdrobnić szpatułką. Smażyć aż straci surowość.
  2. 2. Pomidora obrać, pokroić w plasterki, usunąć gniazda nasienne i bardzo drobno posiekać. Dodać na patelnię z mięsem, wsypać zioła, sól i pieprz. Smażyć aż pomidory się rozpadną.
  3. 3. Do gotowego mięsa dodać ketchup, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  4. 4. Ciasto francuskie pokroić na 6 dużych kwadratów.
  5. 5. Na każdym kwadracie układać na ukos odrobinę sera, mięso i po 3 umyte szparagi. Szparagi powinny być surowe.
  6. 6. Złożyć ciasto w kopertkę i posypać żółtym serem.
  7. 7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
  8. 8. Podsumowanie: Pizzerinki z mięsem mielonym i szparagami to szybka, prosta i smaczna przekąska, która idealnie nadaje się na różnego rodzaju spotkania. Dzięki różnorodności składników i możliwości ich modyfikacji, każdy znajdzie coś dla siebie. Szparagi dodają daniu zdrowotnych korzyści, a ser zapewnia kremową konsystencję. Smacznego!
Pizzerinki z mięsem mielonym i szparagami
Pizzerinki z mięsem mielonym i szparagami
Mini pizza na patelni
(2)
Pizza dietetyczna na owsianym spodzie z kurczakiem
(3)
Chicago Deep Dish Pizza - wegetariańska pizza typu deep dish bez mięsa
(1)
Pizza z boczkiem i serem
(1)