Mini pizza na patelni

2020-07-31 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Mini pizza na patelni
Świetne rozwiązanie dla bardzo leniwych miłośników pizzy. Te małe pizze ugotowane na patelni wyglądają bardzo podobnie do naleśników i smakują jak prawdziwa pizza domowej roboty. Wypełnienie można zmienić według własnych upodobań. Mieszając ją z ciastem upraszczamy proces robienia pizzy.

Składniki

    • kefir: 1 filiżanka
    • jaja kurze: 1 szt
    • mąka: 100 grwm
    • soda oczyszczona: 0,5 łyżeczki
    • sól: 0,5 łyżeczki
    • pomidory: 2 szt
    • kiełbasa i wędliny: 100 gram
    • twardy ser: 100 gram
    • olej roślinny: 100 ml
    • pieprz czarny mielony: 0,5 filiżanki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Użyj mąki najwyższej jakości. Jajko sprawdzi się w każdym rozmiarze. Wyjmij kefir i jajko z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Aby ciasto odniosło sukces, powinny mieć temperaturę pokojową. Weź ser, który dobrze się topi. Najbardziej lubisz kiełbasę. Zamiast kefiru można użyć zsiadłego mleka.
  2. 2. Użyj dużej, głębokiej miski, w której można wymieszać nadzienie i ciasto. Wlej do niego kefir.
  3. 3. Umyj jajko specjalnym mydłem spożywczym, osusz ręcznikiem lub serwetką i włóż do miski z kefirem. Dodaj sól i ubij widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie.
  4. 4. Przesiej połowę mąki do miski, aby odfiltrować drobne zanieczyszczenia i natlenić ciasto. Mieszaj, aż będzie gładkie. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Ciasto powinno wyglądać jak kwaśna śmietana.
  5. 5. Zetrzyj ser na grubej tarce. Wyjąć kiełbasę z opakowania i pokroić w drobną kostkę. Opłucz pomidory, usuń szypułki i osusz ręcznikiem. Pokrój je na małe kostki. Dzięki takiemu krojeniu produktów nadzienie zostanie równomiernie rozłożone, a mini pizze będą wyglądać schludnie. Przełóż posiekane składniki do miski ciasta.
  6. 6. Dodaj pieprz i sodę oczyszczoną, zamieszaj, aby rozpocząć reakcję.
  7. 7. Rozgrzej olej na patelni. Wlej łyżkę ciasta na patelnię i delikatnie rozprowadź, aby powstała okrągła tortilla. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  8. 8. Gotową mini pizzę ułóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Smacznego !
  9. 9. Do smażenia używaj oleju o wysokim punkcie dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i powstają w nim substancje toksyczne, w tym rakotwórcze. Oleje nierafinowane, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają dużo niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
  10. 10. Oleje rafinowane są bardziej odporne na ciepło i mają wyższy punkt dymienia. Najpopularniejszymi olejami o wysokim punkcie dymienia są rafinowane odmiany słonecznika, oliwek i winogron.
  11. 11. Istnieje prosty sposób sprawdzenia, czy olej na patelni wystarczająco się rozgrzał. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadziły się bąbelki, można rozpocząć proces smażenia.
  12. 12. Podawaj gorące mini pizzy. Świetnie nadają się na obfite śniadanie lub szybką przekąskę.
Mini pizza na patelni
Mini pizza na patelni
Mini pizza na patelni
Pizza Capricciosa z szynką i mozzarellą
(1)
Pizza domowa z kabanosem i pieczarkami
(1)
Pizza na bazie cukinii (bezglutenowa)
(1)
Domowa pizza pieczona w piekarniku z ciastem francuskim
(1)
Calzone - pierożki pizzowe
(1)
Biały sos do pizzy
(4)