Pizza domowa z kabanosem i pieczarkami

2024-07-16 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pizza domowa z kabanosem i pieczarkami
Dziś zapraszam Was do zrobienia domowej pizzy, która smakuje o wiele lepiej niż ta z pizzerii, a co najważniejsze - wiecie dokładnie, co jecie. Domowa pizza to idealny pomysł na obiad, kolację, czy ciepły poczęstunek na spotkanie ze znajomymi. Świeże składniki i własnoręczne przygotowanie sprawiają, że jest to nie tylko smaczne, ale również zdrowe danie.

Alternatywy Składników

Jeżeli nie macie pod ręką wszystkich składników, możecie je zamienić na inne. Zamiast świeżych drożdży, można użyć drożdży instant (7 g). Oliwę z oliwek można zastąpić olejem roślinnym. Zamiast mąki typ 450, można użyć mąki typu 405. Zamiast koncentratu pomidorowego, można użyć passaty pomidorowej.

Wskazówki Dotyczące Przepisu

Przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego, ważne jest, aby drożdże miały odpowiednią temperaturę. Woda nie może być za gorąca, bo zabije drożdże, ani za zimna, bo drożdże nie zaczną pracować​ . Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące.

Korzyści Zdrowotne i Wady Tego Dania

Pizza może być zdrowym posiłkiem, szczególnie gdy przygotujemy ją z pełnoziarnistą mąką i dużą ilością warzyw. Pomidory w sosie pomidorowym są bogate w likopen, który jest silnym antyoksydantem. Oliwa z oliwek jest źródłem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych. Jednak należy pamiętać, że pizza jest kaloryczna i zawiera sporo tłuszczu, zwłaszcza gdy dodajemy dużo sera.

Kalorie

Cała pizza ma około 2400 kcal, co daje około 300 kcal na porcję. 

Składniki

    Na ciasto drożdżowe:
    • Drożdże świeże: 20 g
    • Woda: 200 ml
    • Mleko: 50 ml
    • Oliwa z oliwek (lub olej): 50 ml
    • Mąka pszenna typ 450: 500 g
    • Sól: pół łyżeczki
    • Cukier: pół łyżeczki
    Sos pomidorowy:
    • Koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    • Ketchup: 2 łyżki
    • Czosnek: 1 ząbek
    • Suszone oregano: 1 łyżeczka
    • Suszona bazylia: 1 łyżeczka
    Dodatki:
    • Kabanosy: według uznania
    • Cebula: 1 sztuka (surowa)
    • Pieczarki: kilka sztuk (surowe)
    • Pomidor: 1 sztuka
    • Ser żółty: 300 g

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie Zaczynu: Podgrzać mleko do letniej temperatury. Wkruszyć drożdże do ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, kontrolując czy zaczyn nie "ucieka".
  2. 2. Przygotowanie Sosu: Z podanych składników zrobić sos, przeciskając czosnek przez praskę. Pokroić dodatki i zetrzeć ser.
  3. 3. Wyrabianie Ciasta: Na stolnicę wysypać 300 g mąki, dodać zaczyn, sól, oliwę i wyrabiać ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać trochę wody. Jeśli jest za klejące, dodać mąki. Ciasto musi być elastyczne i nie klejące.
  4. 4. Odłożyć do miski, wysypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  5. 5. Formowanie Pizzy: Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. 6. Nakładanie Składników: Na ciasto wyłożyć sos i równomiernie rozsmarować. Na sosie ułożyć 1/3 startego sera, pieczarki, cebulę, kabanosy i plasterki pomidora. Całość posypać resztą sera.
  7. 7. Pieczenie: Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto się upiecze.
  8. 8. Podsumowanie: Domowa pizza to doskonały wybór na smaczny i zdrowy posiłek, szczególnie gdy kontrolujemy składniki i proces przygotowania. Smacznego!
Calzone - pierożki pizzowe
(1)
Mini pizze z ciasta francuskiego z mozzarellą
(1)
Biały sos do pizzy
(4)
Pizza margherita - Domowa pizza Margarita
(1)
Najlepszy Sos Pomidorowy na Pizzę / do Pizzy
(1)