Pierożki przez 15 minut z szybkiego ciasta z dżemem
Pierożki przez 15 minut z szybkiego ciasta z dżemem
2020-08-01
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Ciasta bez wyrastania, zagniatamy - i natychmiast pieczemy! Bez mleka i jajek, z najtańszych produktów, z dowolnym nadzieniem. Nigdy wcześniej ciasta nie były przygotowane tak szybko. Nawet początkujący może sobie z nimi poradzić.
Składniki
Do ciasta:
woda: 0,5 filiżanki
mąka: 1.5 filiżanki
cukier: 1 stołowa łyżka
suszone drożdże: 1 łyżeczka
olej roślinny: 50 gram
sól: do smaku
Do wypełnienia:
dżem: 0.5 filiżanki
Wykonanie przepisu
1. Przygotuj jedzenie na ciasto i nadzienie. Jako nadzienie możesz użyć absolutnie każdego produktu - będzie pyszny zarówno ze słonym, jak i słodkim nadzieniem. Ze względu na czystość eksperymentu - ciasta w 15 minut, zdecydowałem się wziąć gotowy dżem, a następnie gotowanie ciast sprowadza się do wyrabiania ciasta.
2. Wlej ciepłą wodę do miski, dodaj łyżkę mąki, cukier i suszone drożdże. wszystko wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie. Przykryj miskę i odstaw na 10 minut.
3. Po 10 minutach drożdże są aktywowane i unoszą się z „czapką” nad wodą.
4. Dodaj szczyptę soli i oleju roślinnego.
5. Zacznij dodawać przesianą mąkę porcjami, mieszając po każdej porcji. Mąki można spożyć mniej lub bardziej, zależy to od jej jakości i wilgotności powietrza. Ciasto powinno być wystarczająco grube. Kiedy trudno będzie wymieszać łyżką, kontynuuj ugniatanie rękoma na stole.
6. W razie potrzeby dodać mąkę, zagnieść ciasto do gładkości. Zajmie to bardzo mało czasu - olej w kompozycji szybko sprawi, że będzie elastyczny. Wszystko, ciasto jest gotowe, można z niego upiec ciasta.
7. Ciasto podzielić na 8 równych części. Wytocz kulkę z każdej części.
8. Rozwałkujemy piłkę w cienką warstwę.
9. Na środku umieścić dwie łyżki nadzienia.
10. Ściśnij ciasto. Zrobiłem też zakręcony warkocz do kontroli.
11. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozłóż ciasta, pozostawiając między nimi dystans - są trochę, ale będą rosnąć.
12. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ° C, tryb góra-dół. Piec ciasta na złoty kolor przez 20-25 minut. Gotowe ciasta można natłuścić masłem. Zostawiłem je takimi, jakie są.
13. Uwielbiałam tak szybko piec ciasta! Ciasto oczywiście nie jest takie samo jak po długim wyrastaniu, ale nadal jest bardzo smaczne. Będzie bazą do pizzy lub ciasta, a także bułeczek i serników.