Piknikowe Drożdżowe z marmoladą

2023-07-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Piknikowe Drożdżowe z marmoladą
Niesamowite, nietypowe, przepyszne, rozkoszne ciasto drożdżowe, które samo się kroi. 

To tzw. ciasto do rwania. 

Wilgotne, puszyste, z różaną marmoladą i waniliową najlepszą na świecie kruszonką.  Inspiracja zaczerpnięta z youtube. Bardzo polecam!

Akurat to Piknikowe Drożdżowe ze zdjęć jest z dżemem truskawkowym, jednak znacznie bardziej polecam marmoladę... niczym najlepsze pączki!

Składniki

    • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4  szklanki cukru
    • 20  g drożdży świeżych
    • szczypta soli
    • 1/3 szklanki ciepłego mleka
    • 50 g roztopionego masła
    • 1/4 szklanki wody
    • 2 duże jajka
    • słoik marmolady różanej / owocowej lub dżemu truskawkowego
    Waniliowa Kruszonka:
    • 1 szklanka mąki
    • 1/3 szklanki cukru
    • 2 cukry waniliowe
    • 50 g masła / margaryny

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Masło i mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać do całkowitego połączenia się składników. Zdjąć z palnika, dolać wodę.
  2. 2. Do letniego, lekko ciepłego płynu dodać świeże drożdże i wymieszać łyżeczką.
  3. 3. Do innego dużego naczynia przesiać 2 szklanki mąki pszennej, dodać sól, cukier, jajka i przygotowane rozpuszczone drożdże.
  4. 4. Wyrabiać ciasto mikserem lub ręcznie około 10 min. Powinno być gładkie i elastyczne, ale nadal lepić się do rąk.
  5. 5. Przełożyć na podsypaną mąką stolnice (starać się zużyć na tym etapie jak najmuje pozostałej mąki) i wyrobić aż nabierze większej sprężystości i przestanie się lepić.
  6. 6. Przełożyć do miski i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. 7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, którego wielkość zależy od wymiarów keksówki.
  8. 8. Długość prostokąta to długość dłuższego boku keksowi, a szerokość – to pięć razy długość krótszego boku keksówki.
  9. 9. Ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 5 części. Każdą z nich posmarować marmoladą różaną lub wieloowocową.*
  10. 10. „Plastry” ciasta kłaść jeden na drugim. Pokroić wzdłuż krótszego boku na kawałki – na równe części, powinno wyjść około 6-7 kawałków.
  11. 11. Układać bokiem kawałki ciasta bardzo blisko siebie w keksówce. Piec 50 min. W 180*.
  12. 12. Wyjąć ciasto i przykryć na 15 min. wilgotną lnianą ściereczka.
  13. 13. * w oryginalnych przepisach na to ciasto każdy kawałek smaruje się masłem i posypuje cukrem np. z cynamonem. Jednak wydaje mi się, że marmolada jest znacznie "lżejszą" alternatywą ;)
Piknikowe Drożdżowe z marmoladą
Piknikowe Drożdżowe z marmoladą
Piknikowe Drożdżowe z marmoladą
Piknikowe Drożdżowe z marmoladą
Oryginalny przepis na wypiek - Bąbelkowych gofrów
(12)
Smażone banany na patelni
(1)
Trufle kokosowe z mascarpone
(1)
Krucho-Drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem
(2)