Pyszne rogaliki z kruchego ciasta kruchego. Z ciasta kruchego można zrobić ogromną liczbę różnych rodzajów ciasteczek. A jednym z nich są bułeczki z dżemem. Pyszne i szybkie wypieki na rodzinną herbatę! Po prostu pyszne! Spróbuj też to ugotować!
Składniki
jajka: 1 szt
masło: 200 gram
cukier: 100 gram
śmietana: 2 stołowe łyżki
soda oczyszczona: 1 gram
mąka: 350 gram
sól: 1 gram
dżem: 0.5 filiżanki
Wykonanie przepisu
1. Aby zrobić bułeczki, pierwszym krokiem jest rozpoczęcie robienia ciasta kruchego. Aby to zrobić, przygotuj wymagane składniki. Wcześniej wyjąć masło z lodówki i pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Aby przyspieszyć proces, możesz pokroić masło na kawałki. W ten sposób szybciej się nagrzeje. Mąkę premium przesiej przez sito i dodaj szczyptę sody i soli.
2. Połącz miękkie masło i cukier w wygodnej misce na ciasto. Ubij wszystko razem przez 2-3 minuty, aby masło było puszyste. Następnie do ciasta dodaj jajko i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawać mąkę do ciasta i zagnieść ciasto kruche. Wygodnie jest to zrobić drewnianą szpatułką. Nie trzeba długo wyrabiać kruchego ciasta, w przeciwnym razie dostanie się do niego nadmiar mąki, a produkty z niej będą twarde.
4. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie, kruche i plastyczne. Przyjemnie się z nim pracuje i nie przykleja się do dłoni. W zależności od jakości mąki możesz potrzebować trochę więcej lub mniej.
5. Gotowe ciasto kruche podzielić na 2-3 części i każdą rozwałkować w kółko. Ciasto pokroić w segmenty.
6. Połóż trochę dżemu na szerokiej części. Powinien być bardzo gruby, aby podczas pieczenia nie wyciekał z ciastek.
7. Rozciągnij nieco szerszą część ciasta i przykryj dżem. lekko dociśnij po bokach. Następnie zwiń w rolkę w kierunku wąskiej części.
8. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zegnij je trochę, nadając kształt bułeczek. Blachę do pieczenia z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20-30 minut. Kieruj się piekarnikiem.
9. Gotowe bułeczki zmienią się w apetyczny złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i blachy do pieczenia.
10. Ostudź trochę bułeczki i poczęstuj się. Możesz trochę posypać cukrem pudrem. Smacznego!