Pączki w piekarniku

2020-09-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pączki w piekarniku
Bardzo miękkie pączki, których nie trzeba smażyć! Pieczone w piekarniku pączki mają mniej kalorii niż pączki smażone w głębokim tłuszczu. Ciasto w tym przepisie jest bardzo udane, łatwo i łatwo z nim pracować, a pączki z niego są niezwykle przewiewne!

Składniki

    Na pączki:
    • mąka: 500 gram
    • mleko: 200 ml
    • drożdże suszone: 10 gram
    • jajka: 1 szt 
    • cukier: 100 gram
    • masło: 50 gram
    • sól: 0,5 łyżeczki
    • wanilina: do smaku
    Lukier:
    • mleko: 50 ml
    • cukier: 50 gram 
    • proszek kakaowy: 4 stołowe łyżki
    • masło: 50 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj pączek. Wcześniej wyjmij jajko i masło z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne przy robieniu ciasta drożdżowego, aby drożdże aktywnie pracowały i je podnosiły. Jeśli jedzenie jest zimne (lub odwrotnie, gorące) drożdże nie są aktywowane lub umrą.
  2. składniki na pączki
  3. 2. Mleko podgrzej do stanu ciepłego, powinno być przyjemnie ciepłe, ale nie gorące, żeby nie zabić żywego organizmu - drożdży. Wlej drożdże do mleka i odstaw na 10 minut. To nie jest ciasto, drożdże nie są aktywowane i nie zaczną działać, wystarczy je tylko rozpuścić. Do aktywacji potrzebujesz cukru!
  4. wlewamy drożdże do ciepłego mleka
  5. 3. Do mleka wbij jajko, dodaj cukier, sól i wanilię. Wymieszaj trzepaczką.
  6. dodajemy jajko, cukier, sól i wanilię
  7. 4. Do mieszanki przesiej mąkę. Przesiewana mąka nasyca ją powietrzem, dzięki czemu wypieki są bardziej miękkie i przewiewne.
  8. dodajemy mąkę
  9. 5. Zacznij wyrabiać ciasto - mieszaj łyżką.
  10. wybieramy ciasto
  11. 6. Włożyć miękkie masło. I zacznij ugniatać rękami. Ciasto na początku będzie lepkie, ale stopniowo stanie się gładkie, jednorodne i przestanie się do wszystkiego kleić. Zajmie to około 10 minut. W trakcie potrzebowałem trochę dodatkowej mąki, ale dosłownie kilka łyżek stołowych. Gramatyka jest tutaj dość dokładna, ale mogą występować niuanse. Poniżej link do artykułu o mące, sprawdź to.
  12. dodajemy masło
  13. 7. Gdy ciasto całkowicie pozostanie w tyle za ścianami, zbierz je w kulkę. Miskę ciasta przykryj ręcznikiem, pokrywką lub folią i odstaw na około godzinę.
  14. zebrane w kulkę ciasto
  15. 8. Po godzinie ciasto powinno się podwoić. Jeśli nagle ci się to nie przydarzyło, daj testowi trochę więcej czasu, około pół godziny. Jeśli po tym ciasto nie wyrasta, oznacza to, że drożdże nie zostały aktywowane (może się to zdarzyć z wielu powodów).
  16. wyrośnięte ciasto
  17. 9. Ułóż ciasto, które wyrosło na posypanej mąką powierzchni roboczej. Następnie następuje etap formowania pączków. Ciasto można rozwałkować na warstwę i pokroić pączki szklanką, a następnie na środku szklanką. To da ci bardziej aromatyczne pączki, ale pozostawi nadmiar ciasta. Wybrałem bardziej ekonomiczny sposób. Podzieliłam ciasto na równe części, a następnie zwinąłem każdą w kulkę. Mam 16 sztuk.
  18. dzielimy ciasto
  19. 10. Weź półfabrykat i zrób dziurę w środku, rozciągając i kształtując przyszły pączek.
  20. robimy kształt pączków
  21. 11. Ułóż pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. W tym czasie przyszłe wypieki zostaną rozdzielone, co sprawi, że będą bardziej puszyste i delikatne.
  22. układamy pączki na blasze
  23. 12. Pączki piec w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez 15-20 minut, tryb góra-dół. Zdjęcie pokazuje, że przy tej metodzie formowania dziura w środku praktycznie zniknęła, ponieważ pączki bardzo urosły podczas pieczenia.
  24. upieczone pączki
  25. 13. Gdy pączki się stygną, przygotuj lukier. Weź dla niej artykuły spożywcze.
  26. przygotowujemy lukier
  27. 14. W rondelku umieścić cukier, kakao, przykryć mlekiem. Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając poczekaj, aż cukier i kakao się rozpuści. Umieść masło w rondelku.
  28. w rondelku umieszczamy cukier, kakao, mleko i masło
  29. 15. Podgrzewaj mieszankę aż będzie gorąca, ale nie gotuj jej, olej może oddzielić serwatkę. Mieszaj do gładkości, a następnie dobrze wstaw do lodówki.
  30. grzejemy masę do grącości
  31. 16. Zanurz schłodzone pączki widelcem z jednej strony w lukrze. Udekoruj górę, jak chcesz. Posypałam posypką z ciasta.
  32. 17. Uwielbialiśmy pączki! Szczególnie świeże, świeżo upieczone. Ciasto jest puszyste, miękkie, kruche, przewiewne. Tutaj po prostu nie ma dziur w środku. Ale to w żaden sposób nie wpłynęło na ich smak.
  33. 18. Pamiętaj, aby dobrze schłodzić glazurę, zrobi się gęsta i łatwiej będzie z nią pracować. Smacznego!
  34. zanurzamy pączki do glazury
Pączki w piekarniku
Pączki w piekarniku
Pączki w piekarniku
Pączki w piekarniku
Krówki domowe kruche
(1)
Oponki serowe bezglutenowe
(1)
Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego
(1)