Teraz gotuję wiele dodatków z dyni na życzenie mojego męża. Dziś oferuję duszoną kapustę z dynią - świetne jesienne danie! Przygotowanie przystawki jest proste, można ją podawać jako niezależne danie wegetariańskie lub jako dodatek do mięsa.
Składniki
dynia: 300 gram
biała kapusta: 500 gram
marchewki: 1 szt
cebule: 1 szt
czosnek (2 ząb do pieczenia, 1 ząb. Pod koniec gotowania): 3 ząbki
liść laurowy: 2 szt
woda: 100 ml
pasta pomidorowa: 1,5 łyżki
olej słonecznikowy: 50 ml
sól, pieprz: do smaku
zioła aromatyczne: do smaku
Wykonanie przepisu
1. Posiekaj kapustę.
2. Obierz i pokrój dyni w kostki o długości 1-1,5 cm, a także zetrzyj marchewki, posiekaj cebulę w paski, posiekaj czosnek.
3. Wlać olej słonecznikowy na patelnię, podpalić i ogrzać.
4. Włóż cebulę z czosnkiem, lekko smaż, aż aromat czosnku, dodaj marchewki. Po 5 minutach dodaj dyni i gotuj przez kolejne 6-7 minut, mieszając przystawkę łopatką.
5. Następnie dodaj kapustę do garnka, wymieszaj.
6. Wlej wodę do szklanki i dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj. Dodaj do kapusty, wymieszaj. Dodaj pieprz i przyprawy do smaku. Dusić kapustę z dynią pod pokrywką przez 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę, dodaj liść laurowy i sól, wymieszaj, wyciśnij czosnek na patelnię. Przykryj ponownie i zdejmij z ognia.
7. Przed podaniem przystawka powinna być podawana w infuzji przez 10-15 minut. Smacznego!