Kiszone dynie w gruzińskim przepisie na zimę

2023-04-30 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Kiszone dynie w gruzińskim przepisie na zimę
Nawet jeśli jest to trochę smutne, zbieranie dyń oznacza, że będzie to ostatnie puszkowanie w tym roku, ponieważ lato dobiega końca. Ale nie chodzi tu o smutek i szczęście.

Uprawa dyń nie jest wcale nowością na Południu, to pomysł, który przywiozłam z ostatniej podróży do Georgii. Było to dla mnie prawdziwe objawienie, doskonała odmiana od nieco zmęczonej ogórkowej klasyki. Próbowałam kiszonej dyni wszędzie tam, gdzie używałam kiszonych ogórków i mogę z całą pewnością powiedzieć, że dynia smakowała mi jeszcze bardziej. 

Jak już wielokrotnie wspominałam, kupione w sklepie mieszanki przypraw są idealne do kiszenia, ale świeży czosnek jest koniecznością w przypadku dyni.

Z powyższych ilości składników otrzymałam cztery trzylitrowe słoiki.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • Dynka: 5 kg
    • Sól: 12 łyżek
    • suszone łodygi kopru: 8 łyżek
    • ziarna gorczycy: 4 łyżki
    • czosnek: 20 ząbków
    • liście kolendry: 4 garście (lub pietruszki)
    • czarny pieprz: 20 ziaren
    • suszona papryka chili: 4 (3-4 centymetry)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw dynię kroimy na pół, obieramy, usuwamy pestki i włókna, a następnie kroimy w plastry grubości dwóch palców. Staraj się, aby kawałki były tej samej wielkości, mniej więcej wielkości pudełka od zapałek.
  2. 2. Przepłucz szklanki gorącą wodą i dodaj 3 łyżki soli, 1 łyżkę nasion gorczycy, 2 łyżki suszonych łodyg kopru, 5-6 czarnych ziaren pieprzu, 5-6 cienko pokrojonych ząbków czosnku, jedną garść świeżych liści kolendry (można zastąpić pietruszką), 1 suszoną papryczkę chili (wielkości około 3-4 centymetrów).
  3. Reklama
  4. 3. Doprowadź największy garnek pełen wody do wrzenia i poczekaj aż się zagotuje.
  5. 4. Następnie zalej nią dynię, aż do samej góry słoika. Używając tego samego wrzątku, opłucz w zlewie plastikowe wieczka stroną wewnętrzną do góry, odczekaj około minuty i przykryj słoiki wieczkami.
  6. 5. Przetwory pozostawić w kuchni w temperaturze pokojowej na kilka dni, aż płyn zacznie się chmurzyć.
  7. 6. Potem zaniesiemy je do piwnicy. Pyszne!
Posiekane ogórki na zimę - Pikle
(1)
Sałatka z papryki na zimę
(4)
Kimchi - kiszona kapusta w koreańskim stylu kimchi
(1)
Sałatka szwedzka do słoików na zimę
(1)
Buraczki z cukinią do słoików na zimę
(1)
Z serii "coś na zimę": Najlepsze ogórki kanapkowe
(2)
Duszona kapusta z dynią
(3)