Pieczony akordeon ziemniaczany z boczkiem

2020-05-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pieczony akordeon ziemniaczany z boczkiem
Istnieje wiele sposobów pieczenia ziemniaków w piekarniku. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ziemniaki akordeonowe z boczkiem zapiekanym w piekarniku. Danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące, aromatyczne, skuteczne i jednocześnie łatwe do przygotowania. Możesz podawać takie ziemniaki na talerzach z folii, wtedy nie będziesz musiał myć naczyń. Złote ziemniaki i pachnący boczek nie pozostawiają nikogo obojętnym.

Składniki

    • ziemniaki tej samej wielkości: 8-10
    • boczek: 300-350 gram
    • twardy ser: 50-100 gram
    • zielenie: do smaku
    • sól, przyprawy: do smaku
    • folia

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz.
  2. ubieramy ziemniaki
  3. 2. Suszyć ziemniaki na ręczniku papierowym.
  4. suszymy ziemniaki na ręczniku papierowym
  5. 3. Umieść bulwę ziemniaczaną w łyżce stołowej, a następnie wykonaj poprzeczne cięcia na całej powierzchni ziemniaka w odległości 0,5 centymetra, bez cięcia na dno. Ta mała sztuczka pomoże nam ostrożnie pokroić ziemniaki, dzięki czemu otrzymamy „akordeon”.
  6. kroimy ziemniaki na akordeon
  7. 4. W każdym nacięciu umieść plasterek boczku, soli i przypraw do smaku.
  8. umieszczamy boczek i przeprawy
  9. 5. Owinąć każdego ziemniaka akordeonowego folią.
  10. zawijamy w folię
  11. 6. Następnie włóż ziemniaki do folii w formie żaroodpornej. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka. Gotowość ziemniaków akordeonowych z boczkiem można sprawdzić wykałaczką (jeśli wykałaczka łatwo wchodzi do ziemniaka, to jest gotowa).
  12. umieszczamy ziemniaki piekci się
  13. 7. Delikatnie rozłóż gorące ziemniaki i natychmiast posyp drobno posiekaną zieleniną i zetrzyj dobrze zerzyj ser.
  14. posypujemy serem
  15. 8. Oto taki akordeon, zapiekany z boczkiem w piekarniku, zrobiłem to. Podawaj to pyszne danie, zawsze gorące, jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw i ziół. Smacznego !
Ciasto drożdżowe z mielonym mięsem i ziemniakami
(2)