Ciasto drożdżowe z mielonym mięsem i ziemniakami

2020-05-23 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto drożdżowe z mielonym mięsem i ziemniakami
Kawałek tego ciasta to prawie kompletny zestaw obiadowy! Pachnące rumiane ciasta wyglądają o wiele bardziej apetycznie niż zwykła kanapka. I wcale nie trzeba rozmawiać o smaku. Jeśli chcesz upiec coś zamiast chleba lub do „pracy”, proponuję przygotować wspaniałe ciasto mięsne z mięsem mielonym i ziemniakami. Przepis ze zdjęciem, ciastem, choć drożdżowym, ale absolutnie nie kapryśnym, nadzienie jest obfite i łatwo jest tworzyć wypieki! Oto co najmniej 4 powody, by zacząć gotować teraz, nawet jeśli nie upiekłeś niczego w swoim życiu.

Składniki

    Ciasto:
    • mąka pszenna, premia: 500 g (około 3 łyżki. 250 ml każda)
    • mleko krowie: 250 ml
    • cukier: 1,5 łyżki. l
    • jaja kurze: 2 szt. (mały, kategoria C-2)
    • sól: 1/3 łyżeczki
    • suszone drożdże szybkobieżne: 8 g
    • niesolone masło: 70 g
    Nadzienie:
    • mięso mielone: 250 g
    • ziemniaki: 2-3 średnie bulwy
    • olej roślinny: 40 ml
    • cebula: 1 szt.
    • sól kuchenna: 1 łyżeczka. bez góry
    • świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki.
    • suszone zioła prowansalskie: 1 łyżeczka. (smak)
    Na wierzchnie warstwa:
    • żółtko:1stz
    • biały sezam - 1 łyżeczka. (niekoniecznie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto jest wyjątkowo wspaniałe - „puszyste”, miękkie, długo się nie starzeje. Mleko nadaje się zarówno do pasteryzowanego, jak i domowego wyrobu. Tylko ten ostatni musi być wstępnie zagotowany i ostudzony do 40 stopni. Wlać produkt ze sklepu do rondla i odwrotnie, podgrzać. Płyn, jeśli włożysz do niego palec, powinien być zauważalnie ciepły, ale nie poparzyć skóry. Na tym etapie wlej jedną trzecią mleka (80-90 ml). I odłóż resztę do pieca. Ogień powinien być minimalny, aby mleko się nie przegrzewało. Nie trzeba doprowadzać go do wrzenia. Podziel lane mleko na pół i przelej do małych filiżanek / misek. Rozcieńczyć drożdże w jednym.
  2. 2. Wskazówka: Jeśli wolisz używać drożdży prasowanych „na żywo”, weź około 30-35 gramów na tę ilość składników. Im świeższy i lepszy produkt, tym szybciej ciasto będzie rosło, a ciasto będzie wspanialsze.
  3. przygotowany drożdży
  4. 3. Dodaj sól do innego kubka. Wymieszać.
  5. dodajemy sól
  6. 4. Mleko pozostające w ogniu w tym czasie nadal będzie miało czas na rozgrzanie. Włóż do niego masło, pokrojone na małe kawałki. Wlać cukier. Mieszaj, aż masło się stopi, a granulki granulowanego cukru się rozpuściły. Z całkowitej ilości mąki odmierz około jednej trzeciej szklanki. Przesiać. Wlać na patelnię z mieszanką masła mlecznego. Mieszaj trzepaczką. Przytrzymaj masę na kuchence przez około minutę, aby gluten pęczniał dobrze. Następnie wyjmij z palnika. Niech schłodzona część ciasta lekko ostygnie.
  7. przygotowujemy ciasto
  8. 5. W międzyczasie ubij jajka trzepaczką lub widelcem.
  9. ubijamy jajka
  10. 6. Przesiej pozostałą mąkę do głębokiej miski. Przenieś na nią masę kremową. Wlać ubite jajka.
  11. dodajemy ubite jajka
  12. 7. Zagnieść ciasto. Nie powinno być zbyt strome ani płynne, aby ciasto było jak najbardziej bujne. Dlatego dostosuj stosunek mąki i płynu odpowiednio do sytuacji. Masa będzie lekko dręczyć. Ale po wyrośnięciu ciasto stanie się bardziej plastyczne. Przykryj naczynia folią / pokrywką. I włóż CHŁODNICĘ na pół godziny.
  13. zagniatamy ciasto
  14. 8. Oprócz mielonego mięsa i ziemniaków postanowiłam dodać cebulę do nadzienia ciasta. Pokrój go w małą kostkę. I brązowy w oleju roślinnym. Możesz położyć surową cebulę. Ale drobno posiekaj, aby mieć czas na upieczenie.
  15. przyjotoglwuhemh nadzienie
  16. 9. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce lub pokrój w małe plasterki. Smażyć na złoty kolor. Lub włóż do surowego mięsa, jeśli masz pewność, że ziemniaki zostaną upieczone.
  17. ścieramy ziemniaki na tarce
  18. 10. Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia - mięso mielone, ziemniaki, cebulę. Dodaj sól i przyprawy. Wypełniacz do ciasta mięsnego powinien być dobrze przyprawiony, w przeciwnym razie zostanie „zgubiony” na tle testu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  19. mieszamy wszystkie składniki nadzienie
  20. 11. Po 30 minutach zajrzyj do lodówki. Podstawa ciasta już zdążyła idealnie unieść się. Ciasto stało się przewiewne i elastyczne. Wlać na stół posypany mąką. Zapamietaj to. Podziel na identyczne „koloboki”. Mam 9 sztuk.
  21. schładzamy mięso w lodowce
  22. 12. Z każdej kulki uformuj płaski placek. Na środku umieść nadzienie mięsne.
  23. wykładamy mięso na ciasto
  24. 13. Ściśnij krawędzie. Nadaj przedmiotowi kształt kuli.
  25. zakręcamy krawędzi
  26. 14. Umieść wszystkie kawałki ciasta w żaroodpornej formie nasmarowanej olejem roślinnym blisko siebie. Pozostaw do ogrzania w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nasmaruj wierzch wypieku żółtkiem i posyp sezamem (opcjonalnie). Ustaw piekarnik na średni. Gotuj przez 35-45 minut. W tym czasie mięso mielone i ziemniaki są dobrze upieczone, nadzienie okaże się soczyste i smaczne.
  27. umieszczamy kawałki w formie
  28. 15. Nie musisz kroić takiego ciasta. Łatwo rozpada się na porcje. Miłego dnia!
  29. przygotowane ciasto drożdżowe z mielonym mięsem i ziemniakami
Kotlety jajeczne z pieczarkami
(1)
Zapiekanka ziemniaczana z mięsnym farszem
(11)
Pulpety w sosie śmietanowo-serowym
(1)
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym
(1)