Kaczka z kaszą jaglaną i warzywami

2024-11-28 Autor przepisu Tobiasz Kolasa - dania.na.talerzu

Kaczka z kaszą jaglaną i warzywami
Kaczka z kaszą jaglaną i warzywami to wykwintne danie, które łączy soczyste mięso kaczki z delikatną kaszą jaglaną oraz aromatycznymi warzywami. To połączenie tradycyjnych polskich smaków z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Kasza jaglana, znana ze swoich prozdrowotnych właściwości, dostarcza cennych witamin i minerałów, a w połączeniu z warzywami tworzy pełnowartościowy posiłek. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Alternatywy składników

  • Pierś z kaczki: Można zastąpić udkami z kaczki lub filetami z kurczaka ze skórą.
  • Kasza jaglana: Alternatywnie można użyć kaszy kuskus, bulgur lub komosy ryżowej.
  • Masło: Można zastąpić olejem roślinnym, np. oliwą z oliwek.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Aby kasza jaglana była bardziej puszysta, przed gotowaniem warto ją przepłukać wrzątkiem, co usunie goryczkę.
  • Warzywa można dowolnie modyfikować, dodając np. paprykę, cukinię czy pieczarki, aby wzbogacić smak potrawy.

Kalorie

  • Łączna wartość kaloryczna: około 2000 kcal
  • Kalorie na porcję: około 500 kcal

Składniki

    • Cebula: 2 sztuki
    • Marchewka: 2 sztuki
    • Pierś z kaczki ze skórą: 1 sztuka
    • Kasza jaglana: 400 g
    • Sól: do smaku
    • Pieprz: do smaku
    • Bazylia: do smaku
    • Oregano: do smaku
    • Lubczyk: do smaku
    • Mąka: 3 łyżki
    • Woda: 200 ml
    • Bulion warzywny lub drobiowy: 5 wazówek
    • Masło: 50 g 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie kaczki: Naciąć skórę piersi z kaczki z obu stron.
  2. 2. Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, obsmażyć kaczkę po 2 minuty z każdej strony, aż skóra się zarumieni.
  3. 3. Przełożyć kaczkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  4. 4. Przygotowanie warzyw: Obrać marchewki i cebule.
  5. 5. Marchewki oraz jedną cebulę pokroić w półplasterki.
  6. 6. Drugą cebulę posiekać w drobną kostkę.
  7. 7. Na tej samej patelni, na której smażono kaczkę, zeszklić posiekaną cebulę, doprawiając solą i pieprzem.
  8. 8. Gotowanie kaszy: Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
  9. 9. Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  10. 10. Po ugotowaniu, na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać kaszę i podsmażyć, dolewając 3 łyżki bulionu warzywnego.
  11. 11. Przygotowanie sosu: W rondelku zagotować pozostały bulion.
  12. 12. Dodać tłuszcz wytopiony z kaczki podczas pieczenia.
  13. 13. Upieczoną pierś z kaczki pokroić w niezbyt grube paski i dodać do bulionu.
  14. 14. Mąkę rozmieszać z wodą, aby uzyskać jednolitą zawiesinę, następnie wlać do bulionu, ciągle mieszając, aby zagęścić sos.
  15. 15. Dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy: bazylię, oregano i lubczyk.
  16. 16. Delikatnie wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  17. 17. Łączenie składników: Do podsmażonej kaszy dodać zeszkloną wcześniej cebulę i smażyć razem przez chwilę, aby smaki się połączyły.
  18. 18. Na talerze wyłożyć porcje kaszy jaglanej, na wierzch ułożyć kawałki kaczki z warzywami i polać przygotowanym sosem.
Recepto autorius dania.na.talerzu
Confit de canard - kacze udka po francusku
(1)
Pierś z kaczki z zielonymi szparagami z szynką
(1)
Pieczona kaczka z kminkiem
(1)
Kaczka pieczona na wolnym ogniu
(1)
Pierś z kaczki z warzywami i ryżem
(1)