Dzika kaczka w piekarniku z sokiem z pomarańczy, musztardą i miodem

2020-09-11 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Dzika kaczka w piekarniku z sokiem z pomarańczy, musztardą i miodem
Bardzo smaczna i delikatna dzika kaczka w piekarniku! Gotuj, posmakuj! Wspaniały! Dzika kaczka może być delikatna. Gotuj zgodnie z opisem i pokazem - i daj się zaskoczyć tak pysznej grze!

Składniki

    • kaczka: 2 kg
    • sól: do smaku
    • mielony czarny pieprz: do smaku
    • sok pomarańczowy: 6 stołowe łyżki 
    • musztarda: 1 stołowa łyżka 
    • sos sojowy: 2 stołowe łyżki
    • pomarańcze: 1 szt
    • jabłka: 1 szt
    • miód: 2 stołowe łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie składniki na danie.
  2. składniki na dzikę kaczkę w piekarniku
  3. 2. Do marynaty w jednej misce umieść sos sojowy, musztardę i 2 łyżki stołowe, sok pomarańczowy. Dodaj sól i pieprz.
  4. przygotowujemy marynatę
  5. 3. Wszystko dobrze wymieszaj.
  6. mieszamy
  7. 4. Oskub kaczki, podpal je, umyj i wysusz.
  8. przygotuwujemy kaczki
  9. 5. Posmaruj obficie marynatą. Wmasuj dodatkową sól w środku. Umieść kaczki w torebce w lodówce i pozostaw na 12 godzin.
  10. marynujemy kaczki
  11. 6. Jedna kaczka będzie wypchana, a druga nie. W przypadku mięsa mielonego posiekaj duże zielone jabłko lub pigwę i jedną pomarańczę.
  12. napełniamy kaczkę
  13. 7. Kaczkę nadziać i włożyć do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) tyłem do dołu.
  14. wkładamy kaczkę do naczynia
  15. 8. Umieść drugą kaczkę tak, jak jest w formie, z powrotem.
  16. umieszczamy drugą kaczkę
  17. 9. Przykryj kaczki i wstaw do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli masz formy ceramiczne, włóż je do zimnego piekarnika, aby nie pękły.
  18. przykrywamy kaczki i pieczemy
  19. 10. Połącz miód z pozostałym sokiem pomarańczowym.
  20. łączymy miód i sok pomarańczowy
  21. 11. Dobrze wymieszać.
  22. mieszamy całość
  23. 12. Wyjmij kaczkę bez mięsa mielonego z piekarnika.
  24. wybieramy kaczkę bez mięsa mielonego
  25. 13. Odwróć, przykryj. Pieczemy przez kolejne 45 minut.
  26. odwracamy kaczkę
  27. 14. Po 45 minutach wyjmij obie kaczki. Odcedź sok i tłuszcz z obu foremek.
  28. wybieramy kaczki
  29. 15. Kaczkę smarujemy bez nadzienia sosem miodowo-pomarańczowym.
  30. smarujemy kaczkę sosem
  31. 16. Posmaruj pieczoną kaczkę nadzieniem. Włożyć odkryte kaczki do piekarnika na 5 minut. Następnie zdejmij i ponownie pokryj. Więc powtórz 3-4 razy.
  32. smarujemy druga kaczkę
  33. 17. Podawaj gotowe kaczki i traktuj swoją rodzinę. Nie trzeba do nich dzwonić - sami przybiegli do aromatu przez długi czas. Smacznego !
  34. kaczka w piekarniku
Pierś z kaczki z zielonymi szparagami z szynką
(1)
Pieczona kaczka z kminkiem
(1)
Kaczka pieczona na wolnym ogniu
(1)
Confit de canard - kacze udka po francusku
(1)