Tiramisu na biszkopcie z kremem mascarpone

2024-06-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tiramisu na biszkopcie z kremem mascarpone
Tiramisu to klasyczny włoski deser, znany i ceniony na całym świecie za swoją lekkość i wyrazisty smak kawowy. Jego nazwa, pochodząca z włoskiego "tirarsi sù", oznacza "poderwij mnie" lub "przebudź mnie", co doskonale oddaje jego energetyzujące właściwości dzięki obecności kawy i alkoholu. Jest to deser idealny na specjalne okazje, jak również doskonały sposób na zakończenie codziennego posiłku.

Jednym z kluczowych składników tiramisu jest ser mascarpone, który jest nie tylko pysznym, ale również zdrowym dodatkiem. Mascarpone jest bogate w białko, które jest niezbędne dla budowy mięśni i regeneracji organizmu. Wysoka zawartość tłuszczu zapewnia sytość, co może zapobiegać podjadaniu między posiłkami. Alternatywnie, mascarpone można zastąpić innymi serkami kremowymi, choć smak i konsystencja mogą się różnić.

Alternatywy składników:

- Biszkopty: Można użyć gotowych biszkoptów lub upiec własne, co nada deserowi unikalny, domowy charakter.
- Kawa: Zamiast rozpuszczalnej, można użyć mocno zaparzonej kawy z ekspresu.
- Alkohol: Spirytus można zastąpić likierem amaretto lub kawowym, co doda deserowi dodatkowego aromatu.

Składniki

    Biszkopt (forma 24 x 24 cm), (ewentualnie ok 500 g biszkoptów, jednak polecam własny wypiek):
    • Jajka: 8 sztuk
    • Cukier: około 150 g (lub więcej do smaku)
    • Mąka pszenna: 200 g
    • Mąka ziemniaczana: 70 g
    • Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    • Kawa rozpuszczalna: 4 łyżki
    Krem:
    • Serek mascarpone: 500 g
    • Śmietana 30% lub 36%: 500 g
    • Cukier puder: około 50 g (lub więcej do smaku)
    • Żelatyna: 1 łyżka (rozpuszczona w minimalnej ilości gorącej wody)
    Do nasączenia:
    • Mocna kawa: 260 ml
    • Spirytus: 60 ml
    Dodatkowo:
    • Gorzkia czekolada, starta na dużych oczkach: 100 g
    • Kawa rozpuszczalna: 4 łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Biszkopt: Białka: 8 sztuk, ubite na sztywną pianę,Cukier: dodawany partiami do białek, Żółtka: dodawane pojedynczo do ubitej masy białkowej, Mąka pszenna: 200 g, przesiania razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia Mąka ziemniaczana: 70 g, Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki, Kawa rozpuszczalna: 4 łyżki.
  2. 2. Masę przelewać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut.
  3. 3. Krem: Śmietana: 500 g, ubita na sztywno z dodatkiem cukru pudru, Cukier puder: 50 g, Serek mascarpone: 500 g, dodany do ubitej śmietany razem z rozpuszczoną żelatyną.
  4. 4. Nasączenie: Kawa: 260 ml mocnej kawy zmieszanej z 60 ml spirytusu.
  5. 5. Składanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ¼ mieszanki kawy i alkoholu, następnie wykładamy ¼ kremu i posypujemy ¼ startej czekolady i kawy. Powtarzamy z kolejnymi blatami, odpowiednio zmieniając proporcje.
  6. 6. Wykończenie: Wierzch ciasta oraz boki smarujemy resztą kremu i posypujemy wiórkami czekolady. Ciasto najlepiej przełożyć do lodówki na całą noc.
  7. 7. Smacznego!
Francuskie ślimaki z serem
(2)
Brzoskwioniowe Eton mess z lemon curd
(1)