Bubble Waffle czy Bubble Waffle Jakąkolwiek nazwę lubimy używać w odniesieniu do tego słodyczy, ponieważ nikt nie jest tajemnicą, która zachwyca. Ile razy widziałeś zdjęcia tych japońskich gofrów w mediach społecznościowych? Wypełnione lodami, śmietaną, owocami, czekoladą i niekończącymi się kombinacjami, gofry z bąbelkami stały się jednym z największych trendów kulinarnych i kto może się oprzeć?
Nie mogliśmy przegapić okazji, aby poznać przepis, podzielić się nim i dowiedzieć się, jak w łatwy sposób zrobić bąbelki waflowe. Ten japoński wafel (雞蛋 仔) jest typowy dla Hongkongu, dlatego wielu nazywa go również „goframi z Hongkongu”, gdzie można je kupić na ulicy pełnej słodkich potraw. nieskończony. Jeśli chcesz je również wypróbować i zrobić w domu, dzięki którym możesz zrobić oryginalne ciasto i podzieliliśmy się 3 różnymi nadzieniami, prostymi i pysznymi.
Gofrownica nie nagrzewała się wystarczająco dobrze podczas mroźnej londyńskiej zimy. Wafel nie odpadł całkowicie. Zajęło mi to 30 minut i wiele przepraszających uśmiechów, zanim udało mi się zrealizować pierwsze zamówienie. Pobłażliwy kupiec ugryzł i był szczęśliwy. Byłem zachwycony. Wtedy myślałem, że to osobiste doświadczenie, ale później zdałem sobie sprawę, że jestem częścią globalnego wzrostu naszego skromnego miejskiego gofra. Sklepy z bąbelkami waflami pojawiały się w całej Europie w ciągu ostatnich kilku lat, przyciągając tłumy i zbierając wiele lajków na Instagramie.
Podróżowali także do Stanów Zjednoczonych. W 2018 roku bubble waffle shop został zaproszony do otwarcia sklepu Super Bowl. W przeciwieństwie do wielu kantońskich potraw, takich jak char Sioux czy dim sum, gofry jajeczne z Hongkongu zmieniły się i teraz zyskują fanów daleko poza ulicami Chinatown na świecie.
Jak wynaleziono pierwszy wafel bąbelkowy?
Kilka lat po mojej rocznej pracy jako sprzedawca bąbelkowych gofrów wróciłem do Hongkongu i byłem gotów dowiedzieć się więcej o historii i historii hongkońskich przekąsek, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Byłem zaskoczony, jak skromny gofr stał się integralną częścią historii i kultury naszego miasta od czasu jego wynalezienia w latach pięćdziesiątych XX wieku.
„W ciągu ostatniej dekady w Hongkongu rosła potrzeba zrozumienia naszej lokalnej tożsamości” - mówi Siu Yang Ho, profesor literatury kulinarnej i kulturoznawstwa na Uniwersytecie Lingnan w Hongkongu.
„Coraz więcej ludzi mówi o jedzeniu nie tylko jako o jedzeniu w ogóle, ale także o związku między społecznością a jedzeniem. Badanie historii żywności jest ściśle związane z historią miasta. Gofry jajeczne uosabiają styl życia Hongkongu w latach pięćdziesiątych XX wieku i są przykładem transformacji miasta na przestrzeni lat ”. Ale nadal nie udało mi się znaleźć żadnej konkretnej dokumentacji dotyczącej historii wafli jajecznych.
Gofrownica nie wyglądała jak folia bąbelkowa, najprawdopodobniej była to imitacja tuzina mini jajek. W tamtych czasach bąbelkowy wafel był podzielony na 30 oddzielnych części, a każdy „bąbelkowy” był sprzedawany osobno, a nie jako jeden duży gofr, jak jest teraz. „Ludzi nie stać było na całe gofry” - mówi producent gofrów Leung, urodzony w latach pięćdziesiątych XX wieku. „W latach 70-tych było więcej ulicznych sprzedawców, a popyt na bąbelkowe gofrownice wzrósł. Sprzedawcy zwykle kupowali kilka gofrownic na raz, ponieważ cały czas byli konfiskowanie.
Uważa się, że wzrost i upadek straganiarzy w Hongkongu odzwierciedla stan gospodarki miasta. W latach 60. i 70. miasto przeżyło kolejny kryzys gospodarczy związany z napływem nowych imigrantów z Chin kontynentalnych. Wielu bezrobotnych zwracało się do handlarzy, aby zarobić na życie. Wśród nich jest Lee Sui Yong, który został moim nauczycielem w zakresie robienia gofrów.
Reklama
Robił swoje gofry z bąbelkami w tradycyjny sposób - na grillu na węglu drzewnym, a nie na elektronicznej patelni, jak robi to większość sklepów. Ale był to trudny sposób na utrzymanie, biorąc pod uwagę legalność sprzedaży na ulicy. Aby poprawić higienę i porządek, rząd zaprzestał wydawania nowych licencji handlowcom w latach 70., co spowodowało, że nowi dostawcy byli nielegalni. Miasto zaczęło aktywnie wycofywać stare licencje w latach 90-tych.
Reklama
Moja wersja gofrów z bąbelkami była znacznie prostsza. Zaproponowałem trzy smakowe bazy waflowe bąbelkowe - zwykły, czekoladowy i matcha. Gofry posypane bitą śmietaną, świeżymi owocami i czekoladą.
Joanna
Reply