Orzeźwiający tort truskawkowy z musem jogurtowym na spodzie z ciastek Oreo

2023-05-15 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Orzeźwiający tort truskawkowy z musem jogurtowym na spodzie z ciastek Oreo
Doświadczenie. Historia tego jogurtowo-truskawkowego ciasta jest taka, że wszyscy moi znajomi wokół robili truskawkowe ciasta jogurtowe, a ja chciałam coś zrobić.

Znalazłam ten przepis w internecie i to co mi się w nim spodobało to fakt, że jest robiony w nieco inny sposób, z musem z truskawek - piuré. Bazę z herbatników Oreo wymyśliłam tu sama (żeby niejako poeksperymentować z tym, co znalazłam), mimo że nie jestem największą fanką baz z herbatników. Akurat została mi w szafce paczka tych herbatników, więc dałam radę. I bardzo się cieszę, że to zrobiłam, bo baza bardzo mi się spodobała: cienka, nie słodka, bez masła w ustach. Idealna! Ogólnie samo ciasto jest bardzo lekkie, nie słodkie, orzeźwiające.

Proces przygotowania. Naprawdę prosty i szybki. Pisałam wcześniej o moich zamiarach i przemyśleniach dotyczących zakupu rozdrabniacza do żywności i teraz wreszcie mam go w domu! Nie mogę być bardziej zachwycona. Jeden, drugi i herbatniki są rozdrobnione. Bardzo szybko i bez większego wysiłku. Teraz robienie takich ciastek to prawdziwa przyjemność.

W oryginalnym przepisie zalecano 4 łyżeczki żelatyny, ale ja dodałam jedną łyżeczkę więcej. Bałam się po prostu, że nie zastygnie dobrze i nie wyjdzie ładnie z formy. Rzeczywiście zastygł bardzo dobrze (konsystencja jak sernik) i wyszedł bez problemu.

Smak. Bardzo lekkie, pyszne, truskawkowe, niesłodkie, orzeźwiające, lekko kwaskowe ciasto z bardzo smacznym spodem z herbatników Oreo.

Konsystencja ciasta przypominała sernik - miękki, lekki.

Co zrobiłabym inaczej następnym razem? Może dodałabym trochę więcej cukru, żeby było słodsze (łyżka więcej), ale tak naprawdę nie jest to konieczne.

Składniki podane są na tortownicę o średnicy 20 cm.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Podłoże:
    • "Ciasteczka Oreo: 150 gramów (pokruszone)
    • roztopione masło: 70 gramów
    Na nadzienie:
    • jogurt naturalny: 300 mililitrów
    • śmietana: 300 mililitrów
    • truskawki: 350 gramów
    • Cukier: 70 gramów
    • Żelatyna: 15 gramów (5 listków)
    • Wrząca woda: 100 mililitrów
    • Sok z cytryny: 1 łyżeczka
    Do dekoracji:
    • Truskawki: kilka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Zacznij od pokruszenia herbatników za pomocą rozdrabniacza lub wałka.
  2. 2. Herbatniki wymieszać z roztopionym masłem.
  3. Reklama
  4. 3. Masę biszkoptową umieścić w formie, dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki.
  5. 4. Następnie ubić śmietanę na sztywno. Wstawić do lodówki.
  6. 5. Używając robota kuchennego, rozgnieć truskawki i przepuść je przez sito. Dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
  7. 6. Następnie przygotować żelatynę według wskazówek na opakowaniu. Ja użyłam żelatyny w proszku. Proszek dodałam do 100 ml wrzącej gorącej wody i rozpuściłam. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do musu truskawkowego i dobrze mieszamy.
  8. 7. Następnie dodajemy masę truskawkową do jogurtu i dobrze mieszamy. Powoli dodać bitą śmietanę. Łyżka nadzienia do formy i wygładzić powierzchnię.
  9. 8. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Odstawić do lodówki na noc.
  10. 9. Na koniec przyozdobić truskawkami i cieszyć się!
Orzeźwiający tort truskawkowy z musem jogurtowym na spodzie z ciastek Oreo
Orzeźwiający tort truskawkowy z musem jogurtowym na spodzie z ciastek Oreo
Tort tęczowy z mascarpone
(1)
Sernik z kremem i mango
(1)
Tort truskawkowy z mascarpone
(12)
Ciasto - torcik budyniowy z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami
(2)
Ciasto na Halloween - Autumn Jazz
(1)
Ciasto ucierane z owocami
(1)
Keto Tort "Sansrival"
(16)