Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą

2023-07-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą
Maślany Chlebek z Czosnkiem, Cebulką i Ziołami (tutaj przepis) bardzo nam zasmakował.
 
Nie traciłam, więc czasu i postanowiłam wykonać go znowu, w nieco innej wersji. 

Tym razem z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. 

Wiedziałam, że wyjdzie przepyszny. 

Ciasto jak zwykle puszyste, lekkie, aromatyczne - smakuje jak najlepsza na świecie bułeczka. Przytulone do siebie kawałki chlebka wystarczy tylko oderwać, bez użycia noża. 

Nowe nadzienie pieczarkowo-cebulowo-serowe sprawia, że idealnie pasuje do grilla (a nawet i "na!"), różnego rodzaju mięs, sprawdzi się i jako baza kanapek i gwarantuje, że cudownie smakuje z jajkami podawanymi na różne sposoby. Ten chlebek u nas powoli staje się weekendową tradycją. Bardzo polecam! Warto, przekonacie się sami :)

Składniki

    na 1 długi Chlebek lub 2 średnie - "przytulone do siebie":
    • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 25 g drożdży świeżych
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 3 łyżeczki cukru
    • 3 duże jajka
    • 3/4 szklanki mleka
    • 60 g masła (prawdziwego)
    • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
    na Nadzienie Pieczarkowo-Cebulowo-Serowe:
    • 3 duże cebule
    • 500 g pieczarek
    •  łyżka masła
    • 3 ząbki czosnku
    • ser żółty w plasterkach
    • sól
    Dodatkowo:
    • + niewielka ilość masła roztopionego
    • + 3-4 pieczarki pokrojone w plasterki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier i 1 łyżkę mąki oraz większość ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 10-15 min.
  2. 2. W międzyczasie rozpuścić masło i odstawić do przestudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z solą.
  3. 3. Dodać rozbełtane jajka i podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i śmietankę. Połączyć składniki za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami (do drożdżowego).
  4. 4. Następnie dodawać przestudzone, płynne masło - powoli, w trzech turach. Całość miksować około 10 min., aż ciasto będzie miękkie, jednolite i elastyczne.
  5. 5. Następnie ręką zagniatać masę kilka minut. Powinna łatwo odchodzić od rąk i być bardzo pulchna.
  6. 6. Ciasto pozostawić w dużej misce przykrytej talerzykiem lub lnianą czystą ściereczką na 1 godz. 15 min. (lub dłużej, co najmniej do podwojenia objętości).
  7. 7. W tym czasie cebulę i pieczarki w drobną kostkę. Umieścić na patelni na średniej mocy palnika. Pieczarki puszczą dużo wody, trzymać na ogniu mieszając dopóki woda nie odparuje, a cebula nie stanie się miękka.
  8. 8. Następnie dodać masło i lekko podsmażyć zawartość patelni. Posolić i przestudzić.
  9. 9. Do chłodnego nadzienia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać.
  10. 10. Podrośnięte ciasto dobrze, ale i krótko zagnieść. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować je na raczej cienki, długi placek o szerokości około 20 cm.
  11. 11. Ciasto posmarować rozpuszczonym masłem, a następnie równomiernie wyłożyć nadzienie pieczarkowo-cebulowe i ułożyć plasterki sera.
  12. 12. Placek przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, a następnie pokroić na "kanapkowe kwadraty". Tak przygotowane kawałki układać jeden na drugim (nadzieniem do góry).
  13. 13. Następnie tak przygotowaną "piramidkę" energicznie przełożyć do lekko wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (bok "piramidki" to nasz wierzch w keksówce). Ja użyłam długiej i szerokiej formy, więc upiekłam dwa mniejsze, przytulone chlebki do siebie.
  14. 14. Kawałki ciasta można delikatnie porozsuwać, aby równomiernie wypełniły wnętrze formy (i tak urosną i się połączą).
  15. 15. Ciasto przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą (ale nie dociskając wierzchu!) i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
  16. 16. Następnie pokrojone w plasterki pieczarki wymieszać z niewielką ilością rozpuszczonego masła i ułożyć na wierzchu chlebka.
  17. 17. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec około 45 min. Wyjąć.
  18. 18. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na min. 30 min. Przechowywać zawinięte w folię spożywczą.
Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą
Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą
Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą
Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą
Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą
Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą
Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą
Odrywany Chlebek z Pieczarkami, Serem i Cebulą
Chleb żytni razowy
(1)
Chleb z wiejski na kefirze
(1)
Chleb z rodzynkami dyni
(1)
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
(1)
Prosty chleb bezglutenowy z ziarnami
(1)
Domowy chleb ze śliwkami
(1)