Niezapieczone kulki serowe (pączki) z paluszkami krabowymi i oliwkami

2023-05-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Niezapieczone kulki serowe (pączki) z paluszkami krabowymi i oliwkami
Tak jak ja, prawdopodobnie często potrzebujecie nowych przekąsek. Zawsze jestem na ich tropie i staram się odkryć coś nowego i niesprawdzonego. Oczywiście wielu z nas ma uświęcone czasem przepisy, których nigdy nie zamienilibyśmy na nic innego. Tak jest w mojej sytuacji, ale lubię mieć na stole coś nowego. Szczególnie lubię, gdy jest to przekąska, która po prostu zostaje zmieciona ze stołu przez członków rodziny i/lub gości. 

Tym razem chcę się z Wami podzielić przekąską, która zyskała duże zainteresowanie. Każdy chciał jej spróbować i powtórzyć. Te serowe kulki (pączki) z paluszkami krabowymi i oliwkami są nie tylko pyszne, ale też bardzo szybko przykuwają uwagę wszystkich. Dlaczego. Bo bardzo dobrze prezentują się na stole. A w końcu jedzenie je się oczami. Więc to jedna z zalet...

Jeśli chcecie je jeszcze bardziej doprawić, to do masy kulkowej możecie dodać również jajko ugotowane na twardo, a jeśli chcecie mieć bardziej urozmaicone kulki, to dodajcie posiekany świeży koperek.  

Powyższe ilości dają ~25 niezapieczonych kulek z paluszków krabowych i sera z oliwkami. 

Składniki

    • pałeczki krabowe: 300 gramów
    • twardszy ser fermentowany: ~150 gramów (Gouda, Ementalis lub podobny)
    • ser majonezowy: 3 łyżki stołowe
    • wyciskane czarne oliwki: 1 garść
    • czosnek: 1 ząbek
    • sól
    • czarny pieprz

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw drobno zetrzeć paluszki krabowe i ser.
  2. 2. Odłóż na bok większą garść posiekanych paluszków krabowych, będą potrzebne.
  3. 3. Obrać ząbek czosnku i zmiażdżyć go praską do czosnku.
  4. 4. Następnie w jednej misce wymieszaj paluszki krabowe, ser, ulubiony majonez i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. 5. Masę odstawić do lodówki na około pół godziny.
  6. 6. Gdy masa ostygnie, mokrymi rękami formować małe kulki, w środek każdej kulki wcisnąć oliwkę, obtoczyć w pokruszonych paluszkach krabowych i mocno docisnąć. W sumie powinno powstać około 25 kulek.
  7. 7. Kulki serowo-krabowe ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny przed podaniem. Smacznego!
  8. 8. Tip: Jeśli chcesz mieć jeszcze twardsze kulki, możesz dodać kilka łyżek masła w temperaturze pokojowej do mieszaniny pałeczek krabowych i sera.

Answering to comment

Pieczone bataty z guacamole
(1)
Mini burgery z kurczakiem
(1)