Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

2024-06-19 Autor przepisu Monia miesza i gotuje

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to pyszna i łatwa do przygotowania przekąska, idealna na każdą okazję. Ten przepis jest szczególnie popularny na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych oraz jako szybki i zdrowy posiłek do pracy czy szkoły. Głównym składnikiem jest szpinak, który jest bogatym źródłem witamin A, C, K, kwasu foliowego, żelaza oraz wapnia. Regularne spożywanie szpinaku wspiera zdrowie kości, poprawia wzrok i wzmacnia układ odpornościowy.

Alternatywy składników

Jeśli nie masz wszystkich składników, możesz dokonać pewnych zamian. Zamiast fety możesz użyć sera koziego, ricotty lub nawet twarogu. Ciasto francuskie możesz zastąpić ciastem filo, które jest lżejsze i również dobrze się sprawdza w tego typu przepisach. Zamiast śmietany 18%, można użyć jogurtu greckiego lub mascarpone.

Wartości odżywcze

Całe danie ma około 1100 kcal, co daje około 90 kcal na porcję (zakładając, że przygotujesz 12 ślimaczków).

Składniki

    • Ciasto francuskie: 375 g
    • Szpinak mrożony: 450 g
    • Feta: 130 g
    • Czosnek: 2-3 ząbki
    • Śmietana 18-procentowa: 2 łyżki
    • Ser żółty: 1 garść (starty)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Szpinak podsmaż na patelni, aż odparuje cała woda.
  2. 2. Dodaj zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  3. 3. Dodaj śmietanę oraz starty ser żółty i ponownie wymieszaj. Odstaw, aby masa ostygła do letniej temperatury.
  4. 4. Rozwiń ciasto francuskie i równomiernie rozprowadź masę szpinakową na jego powierzchni.
  5. 5. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokrój na plastry o szerokości około 1-1,5 cm.
  6. 6. Ułóż plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż ślimaczki się zarumienią.
  7. 7. Porady: Jeśli chcesz dodać trochę więcej smaku, możesz dorzucić do nadzienia suszone pomidory lub oliwki​.
  8. 8. Dla lżejszej wersji, zastąp śmietanę jogurtem greckim.
  9. 9. Podawaj ślimaczki z sosem czosnkowym lub tzatziki​.
Mutabal - przekąska z bakłażana
(1)
Pierogi z kurczakiem - świetny dodatek do zup
(2)
Konfitura z czerwonej cebuli
(1)
Pieczona ciecierzyca
(2)
Muffiny z parmezanem
(1)