Tak to jest ! Najszybszy na świecie piernik, jest o prosto błyskawiczny. Świąteczny piernik, podczas tego piernika - pachnie bosko w całym domu !
Składniki
mąka pszenna: 2 szklanki
jajko: 1 średnie
płynny miód: 4 łyżki
cukier: 0,5 szklanki
przyprawy do piernika: 2 łyżeczki
soda: 1,5 łyżeczki
zimna woda: 0,5 szklanki
ciemne kakao: 2 łyżeczki
olej: 0,5 szklanki
sól: szczypta
bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina): 1,5 garść
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Wykonanie przepisu
1. Na początku do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz bakalii, miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia.
2. Potem wrzucamy bakalie i mieszamy łyżką.
3. Prostokątną foremkę o wymiarach 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wylewamy ciasto, równamy powierzchnię.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
5. Wkładamy ciasto piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie.
6. Na zakończenie jak już ostudzi się polewamy polewą czekoladową. Smacznego !