Te krakersy to jest świetny przy kąsek do piwa lub szampana. Są słone, serowe i chrupiące, o wielkie smaczniejsze czym w sklepie. Przypominają żabie oczka. Spróbujcie.
Składniki
mąka pszenna: 300 gramów
masło: 200 gramów
ser żółty: 250 gramów
żółtka: 2
oliwek nadziewanych papryką: około 150 gramów
Wykonanie przepisu
1. Na początku ser zetrzemy na tarce o małych oczkach. Masło posiekamy z mąką. Dalej dodajemy starty ser i żółtka i wyrabiamy ciasto.
2. Następnie Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 centymetra i wykrawamy z niego kółka - najlepiej kieliszkiem do wódki.
3. Oliwki kroimy w plasterki i wciskami na środek każdego ciastka po jednym plasterku. Przed wciśnięciem oliwek możemy położyć kawałek sera żółtego, a na jego kawałek oliwki. Możemy także ciastka obtoczyć w sezamie z jednej strony - wtedy wyjdą krakersy jak na zdjęciach.
4. Dalej ciastka układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Na zakończenie pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Smacznego !
6. Zauważenie: dla amatorów bardziej słonych przekąsek polecam jeszcze lekko posolić krakersy przed włożeniem do piekarnika.