Krówki domowe kruche

2022-08-15 Autor przepisu SLODKIE ZAPOMNIENIE

Krówki domowe kruche
Pierwsze podejście do domowych krówek które wyszły smaczne ale idealnego przepisu szukam dalej bo te są kruche, a mi się marzą ciągnące. Przepis na poniższe krówki jest z programu Kasi Bosackiej "Wiem co jem, wiem co kupuję".

Składniki

    • 2 szklanki cukru
    • cukier waniliowy ( 8g ) lub wanilinowy 1 opakowanie (8 g)
    • 2 szklanki mleka
    • ½ kostki masła ( 100g)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, całość gotujemy około 60-70 minut +/- na średniej temperaturze, cały czas mieszając tak żeby masa się nie przypaliła.
  2. 2. Gdy masa zacznie gęstnieć i nabierać koloru toffi, zwiększamy temperaturę, nie przerywamy mieszania.
  3. 3. Gdy masa stanie się kleista i ciężko będzie spływać z łyżki, wyłączamy gaz, przekładamy ją do naczynia wysmarowanego olejem, zostawiamy do zastygnięcia, kroimy gdy jest już zimna, najlepiej drugiego dnia (użyłam niewielkiej formy 26x20 którą wypełniłam do 3/4 długości, tak żeby gotowe krówki miały około 1 cm wysokości).
Krówki domowe kruche
Krówki domowe kruche

brygidabernadetaurbanska@gmail.com

Jakie mleko,? Czy może być mleko w proszku?
Reply

brygidabernadetaurbanska@gmail.com

Chcę wypróbować,ale mam tylko mleko w proszku,czy też można na tym mleku i ile trzeba dać?
Reply
Oryginalny przepis na wypiek - Bąbelkowych gofrów
(12)
Chlebek bananowy z twarogiem i ananasem
(1)
Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Kruszonką
(1)
Lody miętowe z kawałkami czekolady
(1)