Moje ulubione ciasto które jest na bazie oleju ryżowego. Wspaniałe ciasto na śniadanie przy filiżance kawy lub herbaty albo soku! Ciasteczka kuchni Włoskiej!
Składniki
ugotowany burak, starty na średnich oczkach: połowę szklanki
mąki gryczana: połowę szklanki + 1 czubata łyżka
mąki ryżowa: połowę +1 czubata łyżka
mąki ziemniaczana: 2 łyżki
olej ryżowy: 3 łyżki
cukier: 6 łyżek
jajka: 2
wiórki kokosowe: 3 łyżki
proszek do pieczenie bez glutenu: 1 płaska łyżeczka
rodzynki: garść
orzechy włoskie: garść
banany: 1 duży
Wykonanie przepisu
1. Na początku banana obieramy i kroimy w dużą kostkę.
2. Następnie jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej ryżowy, buraka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - mieszamy dopóki uzyskamy jednolitą masę.
3. Następnie dodajemy bakalie i ponownie wszystko mieszamy.
4. Na zakończenie ciasto nakładamy do foremek na babeczki, napełniając około 3/4 formy. Do każdej z nich wkładamy kawałek banana.
5. Pieczemy w temperaturze około 170 stopni przez około 30 min.