Muffiny bananowe z kokosem, cynamonem i czekoladą

2023-01-05 Autor przepisu Kuchnia szeroko otwarta

Muffiny bananowe z kokosem, cynamonem i czekoladą
Jeśli upieczecie muffiny po raz pierwszy, bądźcie przygotowani na to, że ogarnie was muffinowe szaleństwo. To ten rodzaj babeczek, które piecze się ekspresowo, nie wymagają długiej listy składników, a cała filozofia ich przygotowania opiera się na niedbałym wymieszaniu składników suchych z mokrymi. Do tej pory upiekłam kilkanaście różnych rodzajów tych obłędnie smacznych babeczek i przyznam was się szczerze, że wszystkie było...obłędne! Te z bananami i czekoladą są jednymi z moich ulubionych.

Składniki

    Suche:
    • 1 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
    • 3/4 szklanki białego cukru
    • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżka wiórków kokosowych
    Mokre:
    • 2 duże banany
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki oleju
    • 250 ml jogurtu naturalnego
    Dodatkowo:
    • 100 g gorzkiej czekolady

    Wykonanie przepisu

  1. 1. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche. W drugiej misce ugnieć banany na masę za pomocą widelca.
  2. 2. Dodaj jogurt, jajko, olej. Wymieszaj trzepaczką składniki mokre.
  3. 3. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki. Wymieszaj tylko do nawilżenia składników.
  4. 4. Ciasto powinno mieć grudki, dzięki temu będzie puszyste. Posiekaj czekoladę na drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj niedbale.
  5. 5. Formę do muffin wyłóż papilotkami i do każdej nałóż ciasta do 3/4 jej wysokości.
  6. 6. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 20-25 minut do zrumienienia wierzchu. Smacznego!
Proste Keks Domowy - Najlepszy i najsmaczniejsze
(1)
"Muffiny" z rabarbarem i żurawiną
(1)
Muffinki marchewkowe z kremem mascarpone
(1)
Babeczki waniliowe
(2)
Muffiny z parmezanem
(1)
Muffinki jabłkowe z malinami - pszenne lub bezglutenowe
(1)