Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego

2022-07-21 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego
… ostatnio, przy kilku innych wypiekach zauważyłam, że maślanka to świetny dodatek do wypieków – nadaje on ciastom cudownej, wilgotnej faktury i chcąc to wykorzystać tak oto powstały te babeczki – najbardziej puszyste jakie jadłam (nawet kolejnego i trzeciego dnia!), mięciutkie, nie za słodkie, delikatnie czekoladowe, rozpływające się w ustach, a żeby były jeszcze piękniejsze udekorowałam je słodkim, kontrastującym kremem z masła orzechowego, który jest naprawdę pyszny, lekki i kremowy, idealny do wszelkiego rodzaju dekoracji babeczek i ciast. Polecam go również do dekoracji tortu lub jako krem do przełożenia biszkoptu. Z tego przepisu wyjdzie Wam ok. 10 klasycznych muffinek, ale uważajcie, bo te babeczki są mocno uzależniające i będziecie zmuszeni piec je na okrągło… :)

Składniki

    Składniki:
    • 100 g. mąki uniwersalnej (niecałe 2/3 szklanki)
    • 160 g. białego cukru (ponad 2/3 szklanki)
    • 50 g. brązowego cukru (3 łyżki)
    • 25 g. ciemnego kakao (2,5 łyżki)
    • 1/2 płaskiej łyżeczki  sody
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 110 ml. maślanki
    • 60 ml. oleju
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 110 ml. coca – coli
    Peanut Butter frosting – Krem z masła orzechowego:
    • 60 g. miękkiego masła
    • 130 g. kremowego masła orzechowego
    • 250 g. cukru pudru (niecałe 2 szklanki)
    •  kilka kropli aromatu waniliowego
    • 3 łyżki mleka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Babeczki: W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, oba cukry, kakao, sodę, i proszek do pieczenia.
  2. 2. W drugiej misce łączymy maślankę, olej, jajko i aromat, dodajemy je do składników suchych i dokładnie łączymy łyżką lub widelcem, aż masa będzie dokładnie połączona.
  3. 3. Na koniec dodajemy coca – colę i dokładnie wmieszujemy ją do masy (masa jest bardzo płynna, ale taka ma być).
  4. 4. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy do nich część masy, tak aby masa sięgała do ok. 3/4 wysokości papilotek, wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy je ok. 25 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  5. 5. Krem: W dużej misce ubijamy miękkie masło i masło orzechowe, a gdy oba składniki się dokładnie połączą dodajemy do nich, stopniowo, w kilku partiach cukier puder i aromat. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy do niej odrobinę mleka i ubijamy masę jeszcze przez kilka minut, aż powstanie nam puszysty i gładki krem.
  6. 6. Upieczone babeczki studzimy, delikatnie wyjmujemy z papilotek, układamy na paterze, przekładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki tworząc ozdobne stożki. Jeśli babeczki są nierówne można wyrównać je nożem i dopiero dekorować kremem... smacznego :)
Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego
Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego
Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego
Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego
Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego
Muffinki marchewkowe z kremem mascarpone
(1)
Muffinki z truskawkami
(1)
Puszysta babka parzona
(6)
Muffiny kokosowo-cytrynowe
(1)
Korzenne babeczki z powidłami
(2)
Babeczki z masłem orzechowym i dżemem
(1)
Kawowe muffiny z bitą śmietaną
(1)