Babeczki waniliowe

2020-08-26 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Babeczki waniliowe
Pachnące delikatne wypieki w formie babeczek na herbatę. Absolutnie prosty przepis na pachnące i delikatne muffinki o lekkim aromacie wanilii. Gotowanie jest bardzo proste i szybkie, najważniejsze jest spełnienie ważnego warunku wypieku babeczek - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • jajka: 2 szt
    • mąka: 200 gram
    • cukier: 150 gram
    • masło: 100 gram
    • mleko: 120 ml 
    • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 
    • sól: 0,15 gram
    • ekstrakt z wanilii: 1 ml

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wymienione składniki do pieczenia babeczek waniliowych. Wszystkie składniki należy najpierw usunąć, aby miały temperaturę pokojową. Mąkę pszenną najwyższej jakości przesiej najpierw. Jaja kurze, biorę CO, możesz c1. Przygotuj muffinki do pieczenia porcji. Używam nieprzywierającego środka na 6 muffinek. Włącz piekarnik, aby rozgrzać go do 175 stopni.
  2. składniki na babeczki waniliowe
  3. 2. Użyj głębokiej miski do wymieszania ciasta. Podczas miksowania można użyć trzepaczki lub miksera, ja używam trzepaczki. W głębokiej misce połącz masło o temperaturze pokojowej i cukier. Mieszaj wszystko, aż będzie gładkie i puszyste.
  4. ubijamy masło z cukrem
    Reklama
  5. 3. Ubij jajka kurze pojedynczo w osobnej misce, a następnie dodaj jajka, sól i ekstrakt waniliowy do masła i lekko ubij.
  6. dodajemy ubite jajka, sól i ekstrakt waniliowy
  7. 4. Dodaj porcjami przesianą mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  8. dodajemy mąkę
  9. 5. Wlej mleko do ciasta i dobrze wymieszaj.
  10. wlewamy mleko
  11. 6. Wybrane foremki na muffinki smarujemy warzywami lub masłem i wlewamy do nich ciasto, wypełniając 2/3 objętości. Możesz użyć papierowych kapsułek. Formę na muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 25 - 30 stopni. Za pomocą wykałaczki sprawdź, czy babeczki są gotowe - powinna wyschnąć całkowicie ze środka babeczek.
  12. ciasto wkładamy do foremek
  13. 7. Wyjąć przygotowane muffinki z piekarnika i ostudzić w foremkach. Następnie zdejmij je na ciepło i połóż na talerzu. Podawaj te babeczki ze świeżo zaparzoną herbatą lub szklanką mleka. W sumie z takiej ilości składników zrobiłam 12 porcji babeczek.
  14. 8. W babeczkach waniliowych najważniejszy jest oczywiście aromat waniliowy. W swoim preparacie używam ekstraktu waniliowego. Można go zastąpić aromatem waniliowym, esencją waniliową, laską wanilii (używa się tylko nasion, a samą laskę można przechowywać w szklanym słoiku z cukrem, po chwili można dostać cukier waniliowy w domu) lub cukrem waniliowym (10 g.).
  15. 9. Oprócz babeczek w jednym rozmiarze ten przepis pozwala na zrobienie jednej dużej muffinki, ale czas pieczenia będzie dłuższy. Smacznego !
  16. babeczki
Babeczki waniliowe
Babeczki waniliowe

Kucharz 1

A gdzie jest czas pieczenia do cholery
Reply
Babeczki z masłem orzechowym i dżemem
(1)
Wielkanocna babka cytrynowa
(1)
Muffiny kokosowo-cytrynowe
(1)
Muffinki z truskawkami
(1)
Babeczki z cukinii z makiem i polewą czekoladową
(1)
Muffiny z czekoladą
(1)