To jest przepis na najlepsze i najsmaczniejsze oponki, których wychodzi wielka góra. Są puszyste, delikatne, twarożkowo - po prostu spróbujcie i będziecie robić bardzo często.
Składniki
twaróg tłusty: 500 gramów
żółtka: 4
mąka pszenna tortowa: 500 gramów
cukier: 0,5 szklanki
cukier waniliowy: 4 łyżki
sól: szczypta
sody: 1 łyżeczka z górką
gęsta kwaśna śmietana 18%: 200 gramów
ocet 10%: 1 łyżka
Dodatkowo:
oleju do smażenia: 800 ml
cukier puder do posypania
Wykonanie przepisu
1. Na początku twaróg przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, cukrami, dodajemy żółtka, ocet i śmietanę.
2. Zagniatamy ciasto. Jeżeli bardzo mocno jest kleista - możecie podsypać odrobiną mąki.
3. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części. Pierwszą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość 1 cm, wykrawamy sporym kubkiem okręgi, w środku wycinamy dziurki kieliszkiem do wódki lub nakrętką i układamy na posypanej mąką tacy.
4. Następnie smażymy na ciemno złoto z obu stron na średnim ogniu, na głębokim oleju.
5. Na zakończenie odsączamy na ręczniku papierowym.
6. Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Czynności powtarzamy do wykończenia ciasta. Smacznego !